Analistul politic Robert D.
Intre volumele sale de analiza geopolitica....
Ca urmare a numeroaselor sale vizite in estul si sud-estul Europei, a devenit un fin cunoscator al Balcanilor, fiind unul dintre primii autori americani care au prevazut izbucnirea unui razboi in regiune.
In calitate de corespondent de presa, a calatorit in peste 100 de tari si a locuit vreme indelungata in Israel, Portugalia si Grecia.
In ultimii treizeci de ani a scris articole pentru The Atlantic, The New York Times, The Washington Post, Financial Times, The Wall Street Journal si The Los Angeles Times.
Revista Foreign Policy l-a inclus de doua ori in „Top 100 Global Thinkers“, iar The New York Times l-a nominalizat printre cei mai influenti analisti ai epocii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, alaturi de Francis Fukuyama, Paul Kennedy si Samuel Huntington. 1952 ) este unul dintre cei mai importanti analisti de politica externa americani si un specialist de renume in istoria Razboiului Rece.
Kaplan (n.
KAPLANRobert D.
Marea Adriatica, aflata in inima lumii mediteraneene si a celei central-europene, constituie o geografie nervoasa care, in secolul XXI, va avea de spus o poveste geopolitica a carei intriga inca nu a fost scrisa.“ — Robert D.
In consecinta, Adriatica este o elegie pentru o categorie de distinctii pe care le-am observat o viata intreaga.
Europa nu isi permite luxul de a neglija aceste state problematice prin care tocmai am calatorit.
Epoca populismului, pe care mass-media o vad ca pe un fenomen secundar, este cantecul de lebada al epocii nationalismului.
Intr-adevar, subtilitatile civilizatiilor Adriaticii pot fi extinse la nivel mondial.
Este globul pamantesc in miniatura.
Toata Europa este distilata aici, intr-o geografie care poate fi perceputa si, prin urmare, inteleasa.
Catolicismul si Ortodoxia, Ortodoxia si Islamul, Roma Apuseana si Roma Rasariteana, Mediterana si Balcanii realizeaza o fuziune captivanta la Marea Adriatica.
Este si o linie de falie a civilizatiilor si a sistemelor ideologice, precum si o cheie pentru identitatea geografica a Europei Centrale.
Dihotomia dintre Occident si Orient, in mod traditional fragila pe aceste tarmuri mereu intrepatrunse, e din ce in ce mai slaba: mai degraba decat o «ciocnire», avem parte de un «concert».
Utopie, profetie sau, pur si simplu, optimism?„Marea Adriatica este mai mult decat o componenta vitala a Mediteranei.
Kaplan exploreaza un spatiu neglijat de istorici si de specialistii in geopolitica: bazinul Marii Adriatice – un creuzet al identitatilor fluide si multiple care definesc in prezent Europa.
Incepandu-si calatoria de-a lungul coastei adriatice din Italia, trecand prin Slovenia, Croatia, Muntenegru si Albania si incheind-o in insula Corfu, autorul strabate oras dupa oras, analizand tot ce-i iese in cale, reflectand, discutand cu oamenii locului, citand generos din cartile care l-au condus spre aceste tarmuri, lasandu-se in voia spectacolului naturii, a peisajelor citadine sau a lucrarii timpului asupra monumentelor.
Acest spatiu de ciocnire intre civilizatii ni se arata astfel ca o prefigurare a crizei cu care se confrunta Europa si lumea de azi, iar Robert Kaplan stie sa extraga din istoria lui trimilenara o viziune indrazneata si pozitiva asupra noii Eurasii.
Analistul politic Robert D