Sofranul a fost intotdeauna cel mai scump Condiment din lume fiind de fapt stigmatele uscate ale florii de sofran Crocus sativus folosite de mii de ani pentru continutul lor in uleiuri esentiale substante amarui si coloranti Numit si bdquoaurul rosurdquo era considerat un simbol al luminii si folosit din cele mai vechi timpuri ca plantǎ tinctorialǎ ce dadea o culoare bdquogalben soarerdquo sau pentru condimentarea diverselor preparate Originile sale se gasesc in Orientul mijlociufiind adus in Europa de mauri Pentru kg de Condiment trebuie recoltate intre si de flori din care se retin doar stigmatele acestea fiind apoi uscate pierzand astfel din greutate.
Sofranul a fost intotdeauna cel mai scump Condiment din lume fiind de fapt stigmatele uscate ale florii de sofran Crocus sativus folosite de mii de ani pentru continutul lor in uleiuri esentiale substante amarui si coloranti Numit si bdquoaurul rosurdquo era considerat un simbol al luminii si folosit din cele mai vechi timpuri ca plantǎ tinctorialǎ ce dadea o culoare bdquogalben soarerdquo sau pentru condimentarea diverselor preparate Originile sale se gasesc in Orientul mijlociufiind adus in Europa de mauri Pentru kg de Condiment trebuie recoltate intre si de flori din care se retin doar stigmatele acestea fiind apoi uscate pierzand astfel din greutate