Descriere YEO:
Copilăria la români (1850–2050). Istorie - Disponibil la edituracorint.ro
Pe YEO găsești Copilăria la români (1850–2050). Istorie de la CORINT, în categoria Cărţile noastre.
Indiferent de nevoile tale, Copilăria la români (1850–2050). Istorie și prognoză din categoria Cărţile noastre îți poate aduce un echilibru perfect între calitate și preț, cu avantaje practice și moderne.
Preț: 67.94 Lei
Caracteristicile produsului Copilăria la români (1850–2050). Istorie
- Brand: CORINT
- Categoria: Cărţile noastre
- Magazin: edituracorint.ro
- Ultima actualizare: 28-11-2024 01:22:04
Comandă Copilăria la români (1850–2050). Istorie Online, Simplu și Rapid
Prin intermediul platformei YEO, poți comanda Copilăria la români (1850–2050). Istorie de la edituracorint.ro rapid și în siguranță. Bucură-te de o experiență de cumpărături online optimizată și descoperă cele mai bune oferte actualizate constant.
Descriere magazin:
Adrian Majuru, cunoscut istoric specializat în istoria Bucureștiului, dar și antropograf și publicist, sondează în acest volum tema copilăriei, puțin studiată în spațiul românesc. Cu ajutorul unei varietăți uimitoare de surse – documente de arhivă, manuscrise inedite, articole de presă, lucrări de specialitate, interviuri etc. –, autorul reușește să descrie universul copiilor din țara noastră începând de la
1850 până în prezent și chiar să propună o
prognoză pentru următoarele trei decenii. Sunt analizate principalele probleme legate de educație, școlarizare, legislație privitoare la copii, jocuri și jucării, igienă școlară, mobilier în școli, vârsta ideală a școlarizării, manuale și materii, pedepse aplicate elevilor. Alte capitole sunt dedicate situației grădinițelor de copii, a școlilor gimnaziale, a colegiilor și liceelor, a școlilor particulare. Teme importante abordate sunt, de asemenea, paternitatea și legitimitatea, dreptul la familie, emanciparea, protecția mamei și a copilului, dreptul la educație, logodna și căsătoria, delincvența juvenilă, violența împotriva copiilor și a tinerilor, familia și societatea, opțiunile de carieră ale tinerilor sub presiunea societății. Cu ajutorul a două studii de caz, autorul prezintă problemele caracteristice vârstei copilăriei în medii precum familia domnitoare (educația și formarea intelectuală a tânărului principe Carol, viitorul rege Carol al II-lea) și într-o familie din clasa de mijloc (relația dintre profesorul Francisc Iosif Rainer și fiica lui, Sofia, o tânără plecată la studii în Anglia și ruptura dintre aceasta și părinți în momentul căsătoriei fără acordul lor, împotriva tradiției acelei epoci). Un capitol aparte descrie aspecte pedagogice din timpul regimului comunist și problemele specifice ale sistemului de învățământ și ale societății de după 1989. Autorul analizează și destinul generației viitoare, al copiilor de acum ajunși la maturitate în preajma anului
2050 – generațiile X și Z –, cu provocările societății viitorului. Volumul are o bogată iconografie (230 de ilustrații, dintre care majoritatea sunt inedite, provenite din arhiva Muzeului Municipiului București, a Institutului de Antropologie „Francisc Iosif Rainer” și din colecții și arhive personale), o addenda care se bazează pe un chestionar elaborat de Maria Theodora Majuru, fiica autorului, care studiază sociologia și antropologia, cu întrebări trimise unor studenți născuți între anii 1996 și 2000 cu scopul de a descoperi valorile după care se ghidează generația tânără și o bibliografie vastă.