Foarte multi oameni detesta Republica Populara Democrata Coreeana, cum este denumita oficial tara care ocupa nordul peninsulei Coreea, dar cel putin la fel de multi fie nu cunosc aproape nimic despre ea, fie stiu anumite lucruri care se intemeiaza pe o serie de prejudecati.
Aceasta evolutie interna are ca fundal o serie de aspecte geostrategice: riscurile pe care le implica ambitiile nucleare ale regimului nord-coreean, dorinta de hegemonie a puternicului vecin chinez si revenirea Rusiei in marele joc diplomatic. .
Granita dintre sectorul public si cel privat este tot mai neclara, fapt care produce profunde mutatii sociale.
Economia tarii capata din ce in ce mai mult o natura hibrida.
Acest „stat-gherila” isi datoreaza durabilitatea nu atat caracterului sau stalinist, cat nationalismului inveterat.
Ajuns la putere, Kim Il Sung a dat luptei de eliberare caracterul unui mit fondator si a organizat tara dupa modelul unei unitati de gherila, populatiei insuflandu-i-se o mentalitate de asediu permanent. Acest teritoriu din Extremul Orient are o istorie plina de framantari: peninsula a fost colonizata de Japonia (1910–1945), apoi, impartita de SUA si URSS in 1945, impartire validata trei ani mai tarziu si contestata printr-un razboi fratricid (1950–1953), care, teoretic, nu s-a incheiat, nefiind semnat un tratat de pace, ci doar un armistitiu.
Prin aceasta carte, Philippe Pons isi propune sa infatiseze resorturile unui sistem totalitar fara egal prin ideologia sa bine inchegata, plasandu-l in spatiu si timp pentru a afla originile si a descifra functionarea unei economii pline de contradictii.
Foarte multi oameni detesta Republica Populara Democrata Coreeana, cum este denumita oficial tara care ocupa nordul peninsulei Coreea, dar cel putin la fel de multi fie nu cunosc aproape nimic despre ea, fie stiu anumite lucruri care se intemeiaza pe o serie de prejudecati