„Constat ca literatura mare n-au scris-o, dupa 1989, cei care castigasera puterea, in cultura, sub eticheta biruitoare de postmodernism, ci scriitorii singuratici, indiferent de generatie, indiferent daca unora li s-au pus stigmatul de «expirati».
El a refuzat, totusi, exilul si s-a intors in Romania, suportand cu demnitate urmarile gesturilor sale de nesupunere in numele unei constiinte scriitoricesti libere...“ - Ion Ianosi „ Nicolae Breban este mai ales unul dintre marii romancieri ai literaturii romane dintotdeauna, cel mai important dintre romancierii nostri actuali, sincron, prin formele si substanta fictiunii, celei mai semnificative literaturi contemporane universale.“ - Marian Victor Buciu.
Cu acel prilej, si-a dat si demisia din functia de redactor-sef al principalei reviste literare autohtone, Romania literara. (...) Autorul atator volume a probat, de asemenea, un singular curaj civic, atunci cand, la nici doi ani de la alegerea sa, exclusiv pentru merite culturale, ca membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman (august 1969), a dezavuat, la Paris, in mod public, regimul Ceausescu, pentru „tezele” culturale dogmatice din iulie 1971.
Ca orice mare creator, Breban a avut mereu puterea de a institui prin scrisul sau, in pofida evidentelor, normalitatea.“ - Bogdan Cretu „ Nicolae Breban , nascut in 1934, continua, de la debutul sau literar din 1957 si de la publicarea primului sau roman, Francisca, in 1965, sa fie o prezenta de varf in literatura romana contemporana. (...) Singura cale este unul dintre marile romane transmoderne, in varianta cinic/kynica.“ - Theodor Codreanu „Cred ca un mare scriitor cum este Nicolae Breban ar merita mult mai multa atentie de cat a avut parte in ultimii douazeci de ani, cand s-a incapatanat sa faca ceea ce a facut dintotdeauna, indiferent de epoca pe care a traversat-o, indiferent de situatia sociala pe care a avut-o: sa scrie. (...) Singura cale este una dintre cele mai lucide carti care s-au scris vreodata, capodopera-sinteza a operei lui Nicolae Breban , sustinuta la o tensiune narativa exceptionala.
Nicolae Breban , o spun de la bun inceput, a dat una dintre marile carti ale literaturii romane moderne si transmoderne, aproape o carte-testament. „Constat ca literatura mare n-au scris-o, dupa 1989, cei care castigasera puterea, in cultura, sub eticheta biruitoare de postmodernism, ci scriitorii singuratici, indiferent de generatie, indiferent daca unora li s-au pus stigmatul de «expirati»