Lucrarea urmareste o abordare simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale care se studiaza, de regula, la disciplina Drept administrativ, fiind structurata in 4 parti (Actul administrativ, Contenciosul administrativ, Domeniul public si Raspunderea administrativa) compuse din 28 de prelegeri, cate saptamani numara un an universitar. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, Ordonantei Guvernului nr.
Raspunderea administrativ-contraventionala este analizata in raport cu modificarile aduse prin Legea nr.
Prevederile acestuia isi pun amprenta atat asupra raspunderii administrativ-disciplinare, cat si asupra raspunderii administrativ-patrimoniale.
Codul administrativ a completat dispozitiile Codului civil deja analizate, dar a introdus si noi prevederi, precum cele referitoare la exercitarea dreptului de proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.
Raspunderea administrativa este analizata din perspectiva noului temei legislativ, Partea a VII-a a Codului administrativ. 212/2018, cele doua institutii aflandu-se intr-o permanenta simbioza.
Si institutia domeniului public a suferit mutatii legislative.
Corelativ, procedura contenciosului administrativ se regaseste acum in cuprinsul a doua prelegeri distincte.
Teoria actului administrativ nu a suferit modificari esentiale, aflandu-ne inca in asteptarea Codului de procedura administrativa, iar analiza institutiei contenciosului administrativ a fost adaptata modificarilor legislative aduse de Legea nr.
Teoria actelor exceptate de la controlul in contencios administrativ a fost restransa intr-o singura prelegere.
Continutul editiei anterioare a fost supus unui proces de sinteza, fiind inlaturate informatii mai putin relevante, iar la unele titluri si subtitluri au intervenit adaptari necesare.
Fata de metoda traditionala de redactare a manualelor, aceasta lucrare are in vedere o modalitate diferita de abordare a acestei discipline, din dorinta de a facilita accesul la informatie, printr-o prezentare cat mai sintetica si la obiect a institutiei analizate.
Despre editia a 5-aIn editia a 5-a a celui de-al doilea volum au fost restructurate reperele bibliografice, grupate la sfarsitul celor patru institutii fundamentale analizate.
Intr-un anumit sens, propunem studentilor, tuturor celor interesati de lamurirea unor probleme legate de sfera dreptului administrativ si stiintei administratiei o „prezentare atipica” a unor simple note de curs.
Lucrarea urmareste o abordare simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale care se studiaza, de regula, la disciplina Drept administrativ, fiind structurata in 4 parti (Actul administrativ, Contenciosul administrativ, Domeniul public si Raspunderea administrativa) compuse din 28 de prelegeri, cate saptamani numara un an universitar