Intelepciunea: de la Acceptare la Zen. - Autorii Traducere din limba franceza de Olga Ceausu..
De fapt, as fi avut nevoie si de succese si de esecuri: energie si incredere, oferite de bucuria succesului; prudenta si munca asidua, impuse de neplacerea esecului.
Daca ma gandesc insa la asta, imi dau seama ca esecurile au fost cele care m-au determinat mai mult sa reflectez, sa ma indoiesc de mine si, in cele din urma, sa progresez. - Autorii Ca toti ceilalti, prefer sa reusesc decat sa esuez: este mai placut, mai multumitor si mai valorizant.
Este un om lucid, care va sti sa discearna cu finete intre ceea ce face bine si ceea ce poate accentua suferinta pe termen scurt si lung.
Nu se lasa influentat de parti-pris-uri sau prejudecati si nu-si lasa proiectiile mentale sa denatureze realitatea.
Inteleptul va gasi intotdeauna calea de mijloc si va lua decizii potrivite, tinand cont de avantajele si inconvenientele unei situatii, atat pentru el, cat si pentru ceilalti.
A mai scris, printre altele, Calugarul si filosoful, L\'Art de la Meditation, Plaidoyer pour le bonheur.
Matthieu Ricard, fiul filosofului Jean-Francois Revel si al unei pictorite, doctor in genetica moleculara la Institutul Pasteur, este de 40 de ani calugar budist si traieste in Nepal, unde se consacra proiectelor umanitare.
A mai scris, printre altele, Eloge de la faiblesse (care a primit Premiul Academiei Franceze in 1999), Petit Traite de l\'abandon si Vivre sans pourquoi .
AlexAndre Jollien este filosof.
Editura Trei a tradus mai multe titluri ale autorului francez, printre care: Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile
Imperfecti, liberi si fericiti
Despre arta fericirii, Ma vindec de complexe si deprimari, Noile personalitati dificile.
Fiecare dintre noi se straduieste insa, din rasputeri, sa fie! - Autorii Christophe Andre este medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris si profesor la Universitatea Paris X, psihoterapeut.
De asemenea am incercat sa definim, saumacar sa vorbim despre intelepciune, intr-o maniera noua, inedita.
Si o ultima precizare: niciunul dintre noi trei nu pretinde ca este intelept, fireste.
Am ales astfel sa vorbim despre: biofilie (sau dragoste de viata), esec, echilibru emotional, uimire, Iisus si Buddha, femei intelepte, ideal, recadere, succes, imbatranire etc.
Sfaturi pentru viata de zi cu zi de la un calugar, un filosof si un psihiatru Cele doua carti anterioare ale noastre, Libertatea interioara si Trei prieteni, in cautarea intelepciunii, insumeaza aproape o mie de pagini, in care am incercat sa gasim cateva raspunsuri la intrebarile pe care ni le punem in privinta cursului existentei noastre: ce obiective merita sa ne propunem in viata? Cum sa ne usuram de starea de rau? Cum sa ne eliberam de limitele noastre? Putem fi cu adevarat fericiti? Cum sa-i ajutam pe ceilalti? Scopul "abecedarului" pe care-l tineti in maini este de a extrage esenta discutiilor noastre si de a v-o prezenta sub forma unor texte concise si accesibile, asezate in ordinea alfabetica a termenilor.
Intelepciunea: de la Acceptare la Zen