In Evul Mediu, istoria – pe atunci, modesta disciplina auxiliara a teologiei, dreptului si moralei – nu se bucura de recunoasterea pe care o are astazi si aproape nimanui nu i-ar fi trecut prin minte sa se dedice in intregime acestei activitati secundare.
Dar daca e eruditie, atunci cu siguranta s-a nascut in manastiri, in jurul anului 1100.” (Bernard Guenee).
Daca as fi obligat sa raspund, as spune ca, daca istoria moderna e discurs, poate ca umanistii din Renastere au contribuit mult la dezvoltarea ei.
Pasionati de cronologie, au reconstituit trecutul cu mijloacele pe care le aveau la indemina: eruditia moderna isi are originile in epoca medievala.„Multi s-au intrebat cind s-a nascut istoria moderna...
Ei au stiut sa valorifice traditia orala, adincindu-se totodata in studiul arhivelor si al bibliotecilor.
Totusi, cronicarii, istoriografii si istoricii medievali nu au fost doar niste povestitori naivi, iar realizarile lor nu sint deloc neglijabile.
In Evul Mediu, istoria – pe atunci, modesta disciplina auxiliara a teologiei, dreptului si moralei – nu se bucura de recunoasterea pe care o are astazi si aproape nimanui nu i-ar fi trecut prin minte sa se dedice in intregime acestei activitati secundare