Se spune ca instrumentul psihoterapeutului este propria personalitate – el se lasa atins afectiv de pacient, si isi foloseste propriile reactii emotionale ca sursa de informatii despre pacient.
Autoarea.
Problemele legate de felul in care putem avea incredere, despre cum dezamagirea sfasie sufletul, despre cum dragostea si ura sunt in legatura una cu cealalta, despre ce inseamna sexualitatea pentru individ, despre cum tradarea ne indeparteaza de ceilalti si despre cum indraznim sa ne deschidem iarasi, toate acestea sunt jucate in relatia terapeutica.
Autoarea Terapia este in mod bazal o relatie intima care exploreaza unele dintre cele mai profunde intrebari carora trebuie sa le raspundem ca fiinte umane.
Pana una alta, se gandea inca la sex, tot asa cum persista atractia fata de femei, dar acum incepeau sa faca parte din viata, nu sa-i constituie viata.
Doar eroticul a fost cel in jurul caruia am fost nevoita sa ma confrunt atat de dramatic cu propriile mele sentimente si sa incerc sa disting de ce seductia lui era atat de captivanta.
Painea si untul terapiei.
Puteam sa ma descurc cu toate astea.
Descoperisem ca e mai usor si sa explorez ura lui fata de mine, frica lui ca l-as putea parasi, dorinta lui de a avea putere asupra mea.
Toate aceste teme au putut fi desfasurate intre noi, dar nu atat de dramatic ca fantasmele erotice care penetrasera relatia noastra.
Imposibilitatea sexului Si astfel Reflectii si intrebari Multumiri Note A inceput sa-si confrunte teroarea de abandon, ura lui pentru femei, nevoia lui de a avea putere asupra lor si felurile in care facuse asta.
Cuprins O camera cu priveliste Vampirul Casanova Belle Pasi in intuneric Greutatea este o problema...
A scris numeroase articole si carti despre dinamica relatiilor de cuplu si despre relatia femeilor cu corpul lor, printre care si Bodies, in curs de aparitie la editura Trei.
Susie Orbach, psihanalista, este profesor la New School for Social Reseach in New York si la London School of Economics.
Istoriile lor de viata si terapie sunt completate de scurte incursiuni clarificatoare in teoria si tehnica terapeutica.
Ii intalnim, printre altii, pe Adam, seducatorul vampirizant, Belle, care nu se poate opri din a fabrica minciuni si pe Joanne, care se automutileaza.
Susie Orbach reuseste sa recreeze pentru cititori atmosfera din cabinet, in care relatia terapeutica reprezinta un spatiu special in care pot fi facute noi descoperiri care ii permit pacientului sa se schimbe.
Volumul de fata ilustreaza prin sapte Povestiri de psihoterapie modul in care sentimentele pacientului si analistului, transferul si contratransferul, se intrepatrund, generand experienta unica a fiecarei terapii, si modul in care terapeutul isi analizeaza si utilizeaza reactiile contratransferentiale.
Se spune ca instrumentul psihoterapeutului este propria personalitate – el se lasa atins afectiv de pacient, si isi foloseste propriile reactii emotionale ca sursa de informatii despre pacient