Bunica lui Jung Chang apartine generatiei de la 1900, cand, in China, fetelor li se mai zdrobeau inca labele picioarelor la varsta de doi ani, pentru ca mersul clatinat, care sugereaza fragilitate si gratie, sa le faca dezirabile si sa le ajute in gasirea unui sot.
Cartea prezinta o lume poetica, deopotriva exotica si straniu de familiara prin efectul uniformizator al flagelului ideologic care ne-a lovit, romani si chinezi, in sinistrul secol XX..
Fiica sa, indurand cu greu acest cosmar, reuseste sa plece din tara la varsta de douazeci si sase de ani.
O poveste de o extraordinara cruzime, dar din care razbate si un urias eroism, Lebedele salbatice este totodata o importanta lucrare de istorie, care documenteaza remarcabil umanitatea.
Traieste intregul experiment comunist, in calitate de activista de frunte a Partidului, in acelasi timp opresiv si autoopresiv, precum si sinistra Revolutie Culturala initiata de Mao, cu toate consecintele ei: autodemascarile, munca bruta, bataile in public, terorizarea profesorilor de catre copii, exilul in Himalaya.
Se lanseaza intr-o lupta menita, chipurile, sa le elibereze pe femei de sub traumatizanta povara a traditiei.
Mama ei, crescuta de un tata vitreg intelept, in China inca traditionala, intra de foarte tanara in randurile Partidului Comunist.
Bunica lui Jung Chang apartine generatiei de la 1900, cand, in China, fetelor li se mai zdrobeau inca labele picioarelor la varsta de doi ani, pentru ca mersul clatinat, care sugereaza fragilitate si gratie, sa le faca dezirabile si sa le ajute in gasirea unui sot