Un roman de un realism crud despre copilul si copilaria zilelor noastre scrie Lucian Zup in „Manual de jocuri pentru copii”.
Ioan HOLBAN.
Romanul lui Lucian Zup ar trebui sa fie unul dintre manualele de baza ale celor mari, profesori si parinti, care, poate, inca nu au uitat virsta de aur a propriei lor copilarii.
Problematica romanului e una foarte actuala pentru ca, iata, ea se structureaza pe o tipologie a copilului, constituita prin cele patru personaje aflate la virsta scolii – Alin, Marcu, Radu si Cornel – si, deopotriva, pe analiza schimbarii radicale, dramatice, a paradigmei copilariei, alta decit aceea a generatiilor trecute si, fireste, a unei intregi literaturi: virsta de aur din „eterna reintoarcere” a lui Mircea Eliade si din proza tuturor memorialistilor sau romancierilor care au cautat fictiunea acolo, in illo tempore, in matricea omului infiintat intr-un loc anume si in timpul amintirii acelui loc.
Un roman de un realism crud despre copilul si copilaria zilelor noastre scrie Lucian Zup in „Manual de jocuri pentru copii”