Seria de autor pe care Editura Humanitas Fiction o dedica scriitorului irlandez James Joyce (1882-1941) se deschide cu celebrul volum de povestiri din 1914 Oameni din Dublin . - Colm Toibin Traducere din limba engleza de Radu Paraschivescu..
In ele, Dublinul lui Joyce este un sat plin de visatori si oportunisti pe care i-a plasat intr-un fel de cusca. - Hugh Kenner Ambitia lui Joyce de a scrie "un capitol din istoria morala a tarii sale" era grandioasa; insesi povestirile din Oameni din Dublin s-au sustras unei descrieri atat de simpliste.
Literatura de azi este de neconceput fara Joyce, asa cum nu ne-am putea imagina fizica fara Einstein.
Portretul Dublinului se compune din bucuriile, deznadejdile, renuntarile si elanurile celor care-l populeaza: reverendul Flynn ramas amintire in mintea unui copil, necunoscutul care vorbeste ciudat, fata care nu stie sa scape de acasa, tinerii burlaci Corley si Lenehan, locatarii din Pensiunea Mooney, ratatul Farrington, Gabriel Conroy si, in final, ninsoarea "peste toti cei vii si cei morti".
Sunt Oameni obisnuiti, prinsi dezordonat in insectarul vietii.
Unul simte iminenta sfarsitului, altul cere urmatorul pahar.
Unul vrea sa-si regaseasca iubirea exilata intr-un pliu al memoriei, altul se viseaza pilot de raliu.
Oamenii de aici traiesc in ritmul propriilor obsesii, spaime si nazuinte.
Din Drumcondra la Canal Bridge si de pe Henry Street in Temple Bar, ploaia si soarele spala obrajii ridati ai Dublinului.
Seria de autor pe care Editura Humanitas Fiction o dedica scriitorului irlandez James Joyce (1882-1941) se deschide cu celebrul volum de povestiri din 1914 Oameni din Dublin