Varf de lance al primului val de proza romaneasca postmoderna, lansat in jurul anului 1980, Mircea Nedelciu (1950-1999) a publicat de-a lungul a circa doua decenii de cariera literara patru volume de proza scurta, trei romane, plus un al patrulea scris impreuna cu doi colegi eseisti, a colaborat la ziare si reviste, a sustinut rubrici, a participat la dezbateri si a acordat interviuri.
Decupaje alerte de realitate cotidiana, patrunzator-realiste, dar si inteligent-experimentale, de o prospetime remarcabila, textele sale schitau la inceputul anilor ’80 contururile prozei postmoderne autohtone, cu adaosul unei foarte personale marci Nedelciu, acrosanta, cuceritoare..
Volumul inaugural al Operelor lui Mircea Nedelciu cuprinde primele doua culegeri ale sale de texte scurte, care l-au impus rapid ca autor talentat si novator, de mare valoare: Amendament la instinctul proprietatii (1979) si Efectul de ecou controlat (1981).
O opera ampla, impunatoare, pe care editia de fata, proiectata in noua volume, o va restitui in toata complexitatea ei, sub ingrijirea criticului Ion Bogdan Lefter.
Varf de lance al primului val de proza romaneasca postmoderna, lansat in jurul anului 1980, Mircea Nedelciu (1950-1999) a publicat de-a lungul a circa doua decenii de cariera literara patru volume de proza scurta, trei romane, plus un al patrulea scris impreuna cu doi colegi eseisti, a colaborat la ziare si reviste, a sustinut rubrici, a participat la dezbateri si a acordat interviuri