Prima abilitate pe care ar trebui sa si-o formeze copiii este aceea de a sti ca au dreptul sa fie iubiti asa cum sunt ei in realitate, respectati si ingrijiti conform nevoilor lor.
In plus, le arata cum pot construi legaturi trainice, indestructibile, de iubire si de respect intre ei si copii..
Ea prezinta metode prin care parintii pot transforma conflictul in negociere inteligenta, cearta in joc, alegerile dificile in momente de invatare etc.
Pornind de la rolurile pe care orice parinte le joaca la un moment dat in relatia cu copiii sai, acelea de Capitan, de Avocat sau de Dictator, Susan Stiffelman discuta despre situatii de viata concrete – plecarea dimineata la scoala, relatiile dintre frati, jocurile video si utilizarea dispozitivelor digitale, participarea la petreceri etc.
Si ce lectii predau copiii? Unele valoroase: trairea fiecarei experiente in prezent, desprinderea de tiparele vechi de gandire si de simtire, care ne impiedica sa ne bucuram de viata, savurarea placerilor marunte care ne hranesc sufletul zi de zi.
Orice micut este un profesor pentru parintii sai.
A trecut printr un divort si si-a crescut singura baiatul, folosind educatia parentala constienta, fara a alerga dupa perfectiune, fiind doar prezenta si iubitoare si constituind oricand un sprijin de nadejde pentru fiul ei.
Trebuie sa profitam de orice aspect al comportamentului copiilor, fie pozitiv, fie negativ, pentru a invata ceva de la ei.
Diagnosticata ea insasi cu tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD), Susan Stiffelman aplica zilnic tehnicile de dezvoltare personala pe care le recomanda in special parintilor — mindfulness-ul, medi tatia, joaca, yoga etc.
Este vorba de metode utile in viata cotidiana pentru a intari relatiile dintre ei.
Susan Stiffelman prezinta principiile de baza ale cresterii si educarii copiilor si, in plus, isi propune sa le ofere parintilor instrumente concrete pe care sa le puna in practica atat in beneficiul lor, cat si al copiilor.
Iar primele modele sunt parintii.
Prima abilitate pe care ar trebui sa si-o formeze copiii este aceea de a sti ca au dreptul sa fie iubiti asa cum sunt ei in realitate, respectati si ingrijiti conform nevoilor lor