In domeniul psihologiei personalitatii, multitudinea de paradigme, teorii, modele prezentate in monografii, cursuri ori articole, rezultatele unor studii cantitative sau calitative, realizate cu o mare varietate de instrumente, mai vechi sau mai noi, este deseori deconcertanta chiar si pentru persoanele avizate.
Pregatita de aceste clarificari teoretice si metodologice, partea a doua a lucrarii a avut o miza aplicativa mai pronuntata, fiind prezentate rezultatele unor studii empirice, care, prin complementaritatea lor au vizat sa identifice o tipologie a structurilor de Personalitate ale studentilor, sa clarifice rolul factorilor rnotivationali in perforrnanta academica si sa evidentieze aportul inteligentei si constiinciozitatii ca dimensiuni predictive ale performantei academice.
Din Cuprins:• Teorii ale personalitatii in psihologia contemporana • Aspecte ale structurarii motivatiei • Cunoasterea personalitatii prin probe proiective.
In prima parte a lucrarii au fost vizate teorii clasice si moderne din sfera psihologiei personalitatii si a motivatiei, prezentate structurat si analizate din perspectiva gradului lor de relavanta stiintifica.
Aceasta carte isi propune sa fie un instrument util pentru intelegerea adecvata a celor mai relevante caracteristici ale personalitatii si ale motivatiei care faciliteaza obtinerea performantelor academice.
In domeniul psihologiei personalitatii, multitudinea de paradigme, teorii, modele prezentate in monografii, cursuri ori articole, rezultatele unor studii cantitative sau calitative, realizate cu o mare varietate de instrumente, mai vechi sau mai noi, este deseori deconcertanta chiar si pentru persoanele avizate