Ce-i de făcut atunci când unii pacienți aflați în terapie, fie brusc, fie treptat, indică existența unor semne de prăbușire psihică, iar din varii motive această problemă nu poate fi soluționată cu ajutorul unei abordări clinice obișnuite? Spitalizarea și/sau medicația antipsihotică sau antidepresivă — care pot avea un impact ireversibil asupra vieții unei persoane — sunt absolut necesare? În cartea de față Christopher Bollas prezintă o abordare radicală a tratamentului psihanalitic acordat persoanelor aflate la limita prăbușirii psihice, oferind o paradigmă clinică nouă și curajoasă. Întrebări Bibliografie DETALII: Autor: Christopher Bollas Data aparitie: An aparitie: 2019 Format: 145 x 205 mm Tip coperta: Broșată Numar pagini: 176 Traducator: Laura Netea Ilustrator:.
Concluzii Capitolul 13.
Schimbarea psihică Capitolul 12.
Reflecții, explicații și perlaborări Capitolul 11.
Experiența emoțională Capitolul 10.
Timpul Capitolul 9.
Istorii și après‑coup Capitolul 8.
Mark Capitolul 7.
Anna Capitolul 6.
Emily Capitolul 5.
Principiile Capitolul 4.
Semne ale prăbușirii psihice Capitolul 3.
Sinele fisurat Capitolul 2.
Bollas Cuprins Cum să‑i prindem înainte de a cădea Introducere Capitolul 1. - C.
Complexitatea faptului de a fi o ființă umană dă năvală și copleșește apărările anterioare; este asemenea unui eveniment natural de proporții.
Adevărurile de care s-a tot apărat sunt acum libere să satureze persoana în moduri înalt supradeterminate.
Este ca și cum, odată ce persoana se simte în siguranță, susținută de un altul care o ascultă, se poate lăsa în voia experienței emoționale totale, pe care a amânat-o până atunci.
Dacă urmăm această logică, criza trece, iar pacientul iese din ea schimbat.
Bollas Ceea ce am descoperit este că o prăbușire psihică are încorporat propriul proces logic. - C.
Acest fapt are efectul imediat de a regresa pacientul, funcționarea adultă de nivel mai înalt fiind uzurpată de poziția psihică a sinelui la momentul evenimentului originar.
Aceste fenomene comune pot evoca elemente psihologice latente, care împing persoana în vidul creat de respingere și umplu spațiul cu un afect până atunci înăbușit, de obicei originând dintr-un eveniment mult mai profund și mai tulburător din copilăria persoanei.
Cel mai frecvent catalizator al unei prăbușiri psihice este o ceartă cu un prieten sau o respingere bruscă din partea unui partener.
De același autor, la Editura Trei a mai apărut .
Este autorul unor lucrări de referință, precum (1987), semnând în același timp romane şi piese de teatru.
Christopher Bollas este psihanalist cu practică privată în Londra.
Bogat ilustrată cu detaliate studii de caz, această carte va fi una de interes pentru clinicienii care descoperă că, în cazul pacienților aflați la limita prăbușirii psihice, modul de lucru tradițional se dovedește a fi insuficient pentru soluționarea crizei emergente.
El afirmă că, dacă este surprinsă la timp, o prăbușire poate deveni un progres prin înțelegerea transformatoare.
Ce-i de făcut atunci când unii pacienți aflați în terapie, fie brusc, fie treptat, indică existența unor semne de prăbușire psihică, iar din varii motive această problemă nu poate fi soluționată cu ajutorul unei abordări clinice obișnuite? Spitalizarea și/sau medicația antipsihotică sau antidepresivă — care pot avea un impact ireversibil asupra vieții unei persoane — sunt absolut necesare? În cartea de față Christopher Bollas prezintă o abordare radicală a tratamentului psihanalitic acordat persoanelor aflate la limita prăbușirii psihice, oferind o paradigmă clinică nouă și curajoasă