Pulbere de maca, maca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o plantă erbacee bienală din familia Cruciferelor, care crește în special în Peru și Bolivia, unde este cultivată în zone din munții Anzi, la o altitudine de 3.500 - 4.200 metri.
Nutritional Profile of Dried maca Root (Average 10 gram serving).
In cartea The Healing Power of Rainforest Herbs de Leslie Taylor, sînt date valori nutritive complexe raportate la 10 g Pulbere de macă (aceasta fiind considerată și propusă de autoare ca fiind doza zilnică recomandată pentru consum uman).
Alături de aceștia, în pulberea de macă se găsesc acizi grași (linolenic, palmitic și oleic), alcaloizi, tanini, polifenoli, vitamine(B1, B2, B12, C, E), saponine, sitosteroli, minerale (Ca, K, P, Mg) și microelemente (Zn, I, Mn, Cu).
maca este o sursă valoroasă de aminoacizi, cei mai importanți cantitativ fiind arginina, serina, histidină, acidul glutamic, glicina, valină, fenilalanină, tirosina și treonină.
Date științifice Datele științifice întâlnite în bibliografie precizează în mare un conținut de 60 - 75% carbohidrați, 10 – 12% proteine, 8 – 10% fibre și 2 – 3% lipide, foarte asemănător cu cel al unor cereale ca grâu sau orez.
maca este una din plantele considerate superaliment, introducerea sa în dieta umană aducând o serie de beneficii pentru sănătatea și buna funcționare a organismului.
Piete importante sunt China, Japonia și Europa, unde se comercializează doar sub formă de Pulbere - pur și simplu, sau în capsule medicinale.
Producția de macă a cunoscut o creștere spectaculoasă și este exportată în întreaga lume. În ultimul timp, maca este cultivată pe scară largă.
De asemenea, frunzele plantei sînt tăiate la recoltare și lăsate pe loc pentru fertilizarea solului.
Culturile de macă sînt ecologice: la altitudinile mari la care crește, nu există dăunători pentru care să fie necesare pesticidele iar solul este îngrășat organic cu material produs în fermele de oi, lama și alpaca. În această stare poate fi păstrată până la 3-4 ani.
Producția medie la hectar poate ajunge și la 15 tone de rădăcină proaspătă, dar prin uscare se reduce la aproximativ 5 tone.
Pentru păstrare, stocare și comercializare, rădăcină de macă se usucă.
Poate fi gătită în stare proaspătă (coaptă la cuptor, rasa și adăugată în mâncarea gătită, fiartă și pasată în creme de legume etc), dar că leguma proaspătă poate fi găsită și obținută numai în apropierea zonelor înalte unde se plantează. În Anzi, maca este gătită și consumată ca leguma în hrană zilnică.
Pentru incași, ca și pentru populațiile andine de azi, maca era și este o plantă sacră, un aliment de bază complex, care permite populației să reziste mai ușor intemperiilor vremii de pe înaltele platouri ale Anzilor.
Este o legumă rădăcinoasă înrudită cu ridichea și varza maca este cultivată de secole pentru hipocotilul cărnos, fiind folosită atît ca aliment cât și că planta medicinală deoarece are proprietăți nutritive și tonice excepționale.
Pulbere de maca, maca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o plantă erbacee bienală din familia Cruciferelor, care crește în special în Peru și Bolivia, unde este cultivată în zone din munții Anzi, la o altitudine de 3.500 - 4.200 metri