In arhiva fostei Securitati pastrata la CNSAS se afla patru volume de urmarire informativa, doua pe hartie si alte doua pe microfilm, de peste cinci sute de pagini, pe copertele carora sta scris „Dosar operativ Hagea Constantin”.
Rola 800 se poate citi ca un roman despre viata de zi cu zi in Romania anilor 1950, despre onoare, curaj si solidaritate, opuse fricii instaurate de Securitate prin teroare si cruzime..
Constantin Hagea (1905–1960), gazetar, directorul ziarului Ardealul, membru al Comisiei Interimare a PN si unul dintre liderii refugiatilor transilvaneni in capitala, a platit cu viata pentru ca, vreme de sapte ani, i-a umilit pe securitsii care au depus eforturi considerabile pentru a-l gasi si retine, cat si pentru pozitia sa anticomunista si antisovietica, fiind una dintre victimele tortionarului Alexandru Visinescu in penitenciarul de la Ramnicu Sarat.
Acolo este povestea destinului unui om, cu virtutile, slabiciunile, faptele si intamplarile vietii sale, toate fiind cuprinse in diverse dosare ale Securitatii, care l-a urmarit intre anii 1947 si 1954, pana cand l-a arestat, anchetat si condamnat la inchisoare.
Cea mai mare parte a documentelor se afla pe rola800.
In arhiva fostei Securitati pastrata la CNSAS se afla patru volume de urmarire informativa, doua pe hartie si alte doua pe microfilm, de peste cinci sute de pagini, pe copertele carora sta scris „Dosar operativ Hagea Constantin”