Un studiu critic care atesta valoarea literara si charisma livresca a operei unei figuri regale stralucitoare, Regina Maria a Romaniei, realizat cu instrumentele analitice ale lingvisticii si limbajului.
Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane.
Astfel renaste pentru noi, la inceput de mileniu al treilea, un chip ca o icoana de pret – chipul Reginei Maria –, prezent in Panteonul national si oferit ca o ofranda romanilor.
Ni se demonstreaza ca stilul literar al Povestii vieții mele este demn de orice opera beletristica de marca si de orice autor de bestseller.
Prin pana Cristinei Ungureanu, Regina noastra de suflet reinvie deopotriva maiestuoasa si sensibila, demna si calma, suverana si țărancă in ie romaneasca, sora medicala si mama a tuturor luptatorilor cazuti in razboi.
Lucrarea de fata este scrisa atat cu mijloacele consacrate ale investigatiei stiintifice, cat si cu patos, cu daruire, cu multa caldura omeneasca.
Cu toate aceste avataruri, Regina a intrat de mult in istorie si in legenda, fiind cea mai cunoscuta Doamna a Tarii de pe tot parcursul vietii romanilor ca popor.
Cristina Ungureanu Cartea Cristinei Ungureanu despre lucrarea autobiografica Povestea vietii mele a Reginei Maria analizeaza naratiunea ca discurs literar, facandu-ne sa intelegem virtutile artistice ale unei creatii obturate de regimul comunist vreme de circa patru decenii.
Liviu Taranu, cercetator CNSAS Instrumentele de analiza folosite in lucrare, ale lingvisticii si limbajului in general, au fost edificatoare in revelarea sensului textului literar al Reginei Maria, in care autoarea da dovada de maturitate creatoare, reusind sa faureasca o opera pe care generatiile urmatoare o vor avea ca marturie a geniului sau creator.
Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane Analiza Cristinei Ungureanu surprinde instantanee rarisime, intr-o forma de comunicare estetica de inalta tinuta, cu valoare intrinseca, asigurandu-ne ca scrierile Reginei Maria pot fi savurate pe diferite paliere: originalitate, virtuozitate, expresivitate, concordanta ori densitate.
Prin pana autoarei, Regina noastra de suflet reinvie deopotriva maiestuoasa si sensibila, demna si calma, suverana si taranca in ie romaneasca, sora medicala si mama a tuturor luptatorilor cazuti in razboi.
Cartea Cristinei Ungureanu este scrisa atat cu mijloacele consacrate ale investigatiei stiintifice, cat si cu patos, cu daruire, cu multa caldura omeneasca.
Un studiu critic care atesta valoarea literara si charisma livresca a operei unei figuri regale stralucitoare, Regina Maria a Romaniei, realizat cu instrumentele analitice ale lingvisticii si limbajului