Luand ca pretext un fapt real – infiintarea gradinii zoologice in vecinatatea Villei Borghese – Pascal Janovjak reuseste performanta de a reinvia un secol de istorie italiana si o poveste de dragoste din lumea de azi (telefoane mobile, functii de PR, televiziuni si manifestari pentru apararea animalelor).
A mai publica: Coleopteres, culegere de poeme in proza, editions Samizdat, Geneva, 2007
L’Invisible, roman, BuchetChastel, Paris, 2009
A toi, povestiri incrucisate, in colaborare cu Kim Thuy, Editura Librex, Montreal, 2011..
Mai multe premii – printre care Premiul elvetian de literatura, premiul publicului RTS, cat si premiul „Michel Dentan” – i-au recompensat activitatea de pana acum.
Dupa obtinerea unei burse de rezident la Institutul elvetian din Roma, in 2011, se instaleaza in capitala italiana, unde locuieste si azi, si unde se naste ideea cartii Un zoo la Roma.
Nascut in 1975 la Bale (mama, de origine franceza, tatal – slovac), Pascal Janovjak a studiat literatura comparata si istoria artei la Strasbourg, a predat in Orientul Apropiat si a condus Alianta franceza de la Dhaka (Bangladesh), a predat literatura in Palestina, unde a inceput sa-si scrie primele carti.
O „carte incantatoare”, purtata de „un suflu baroc si imaginar”, cum remarca Patrick Ferla, si de un stil rafinat, irigat de un umor subtil si detasat, in care trecutul si prezentul se suprapun armonios, iar observatia tipologica tine locul comentariului psihologizant.
Si mai surprinzator in plan narativ este tamandinul, ultimul exemplar al unei specii pe cale de disparitie; animalul, botezat Oscar, atrage publicul si mareste veniturile institutiei, iar fictional genereaza un deznodamant demn de un roman politist.
Crearea si devenirea locului sunt evocate cu trimiteri la principalele evenimente istorice, la care se adauga cateva intamplari inspirate de istoria recenta a Italiei, agrementate cu o poveste de iubire dintre Giovanna di Stefano – frumoasa, blonda si cam pierduta – si straniul Chahine, venit cu o misiune destul de cetoasa la Roma.
Cititorul este invitat la o plimbare melancolica cu un negustor de animale, un arhitect pe cat de nebun, pe atat de genial, cu o tanara directoare adaptata la modern, cu un ingrijitor trist, un veterinar fara scrupule.
Luand ca pretext un fapt real – infiintarea gradinii zoologice in vecinatatea Villei Borghese – Pascal Janovjak reuseste performanta de a reinvia un secol de istorie italiana si o poveste de dragoste din lumea de azi (telefoane mobile, functii de PR, televiziuni si manifestari pentru apararea animalelor)