Descoperirea prezentei vieti a Sfantului Nifon, Episcopul Constantianei de langa Alexandria Egiptului, se datoreaza monahului Lazar din Manastirea Dionisiu, din Sfantul Munte Athos. - Protosinghel Petroniu Tanase Staretul Schitului Romanesc Prodromu Sfantul Munte Athos - 23 decembrie 1986.
Prima a aparut in anul 1972, iar in 1980, a patra editie, dupa care s-a facut si prezenta traducere romaneasca, cu dorinta fierbinte ca aceasta Viata minunata sa ajunga la cunostinta evlaviosilor romani, pentru folosul lor sufletesc.
Cartea cu Viata Sfantului Ierarh Nifon, avand ca titlu Un episcop ascet , a fost tiparita de Manastirea Paraclitu, din apropierea Atenei, in mai multe editii.
Cuprinde, intre altele, un numar de 23 de preafrumoase rugaciuni, pe care Sfantul Nifon le-a rostit in diferite imprejurari si descrie mai multe vedenii si descoperiri ale lui, dintre care cea mai minunata este cea a infricosatoarei Judecati.
Spre deosebire de Viata Sfantului Nifon, aflata in Vietile Sfintilor din 23 decembrie, ziua de praznuire a marelui ierarh, prezenta Viata este mult mai bogata.
Acesta, in jurul anului 1970, a gasit in biblioteca manastirii un manuscris vechi, necunoscut, cuprinzand Viata, nevointele si invata tura Sfantului lerarh Ntfon al Consiantianei , care a trait in veacul al IV-lea, veacul marilor ierarhi ai Bisericii, in aceeasi vreme cu Sfantul Atanasic cel Marc, Patriarhul Alexandriei, care a si luat parte la inscaunarea si apoi la ingroparea sa.
Descoperirea prezentei vieti a Sfantului Nifon, Episcopul Constantianei de langa Alexandria Egiptului, se datoreaza monahului Lazar din Manastirea Dionisiu, din Sfantul Munte Athos