Mancarea manastireasca este renumita nu doar pentru gustul sau autentic ci si pentru simplitatea si beneficiile sale pentru sanatate.
Sa incercam sa rostim rugaciuni simple cerand ajutorul lui Dumnezeu nu doar pentru ca sa pregatim o mancare gustoasa si sanatoasa ci si pentru fiecare membru al familiei..
Atunci cand le pregatim celor apropiati erse feluri de mancare sa ne amintim sa o facem cu dragoste si daruire.
Gatitul curatenia lucrul manual toate acestea pot deveni modalitati prin care ne exprimam dragostea fata de aproapele si fata de Dumnezeu.
Orice munca facuta cu dragoste si daruire poate fi un mijloc de mantuire.
Aceasta este o lectie valoroasa pe care o putem aplica in viata noastra de zi cu zi.
Pregatirea mancarii cu dragoste si binecuvantare pentru cei dragi imbunatateste nu doar calitatea mancarii ci si starea de bine a celor care o consuma.
Acest obicei nu se limiteaza doar la slujbele religioase ci se extinde si la activitatile zilnice inclusiv la gatit.
Calugarii si maicile din manastiri isi incep si isi incheie ziua cu rugaciune.
Si cel care mananca mananca lucru sfintit si se uneste cu Dumnezeu venit acolo in ciorba noastra in ceapa noastra.
Despre acest lucru spunea si Maica Siluana Vlad De ce e mai buna mancarea la manastire decat acasa Pentru ca la manastire oricat ar fi de rea o maica sau un calugar care face mancare ei tot vor zice Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatosul pacatoasa Si aceste cuvinte si Cel chemat prin ele intra in viata mea in ceapa mea in ciorba mea in cartoful pe care il curat si ma sfinteste si le sfinteste.
Acest lucru contribuie la bunastarea celor care vor manca aceste bucate.
Rugaciunile rostite in timpul pregatirii mancarii nu doar sfintesc hrana si o fac mai gustoasa ci creeaza si o atmosfera de pace si binecuvantare.
Fiecare etapa a procesului de gatit este insotita de rugaciune aducand o dimensiune duhovniceasca procesului de pregatire a bucatelor.
Un alt aspect unic al mancarii manastiresti este modul in care sunt preparate.
Legumele proaspete cerealele leguminoasele si fructele sunt baza meselor manastiresti.
Aceasta reflecta stilul de viata monahal caracterizat de modestie si cumpatare.
De-a lungul timpului retetele manastiresti au fost pastrate si transmise din generatie in generatie fiind marcate de o intelegere profunda a importantei unei alimentatii echilibrate.
Mancarea manastireasca este renumita nu doar pentru gustul sau autentic ci si pentru simplitatea si beneficiile sale pentru sanatate