Publicate in 1957, in Germania, la Editura Svecanik, „Abisurile gandirii si simtirii umane au fost scrise in perioada interbelica, doar in cateva zile si nopti, fiind gata de tipar inainte de cel de-al II-lea Razboi Mondial.
In tot ce este vizibil cauta si afla acea esenta invizibila, acel nucleu invizibil care leaga printr-un nerv tainic vazutul de Nevazut.” Sfantul Iustin Popovici „Abisurile gandirii si simtirii umane reprezinta argumentul de neclintit al unirii acestei treimi care ii aduce impreuna pe filosof, teolog si poet in sufletul vulcanic si de Dumnezeu innobilat, dar si in inima patimitoare pentru Hristos de care a dat dovada parintele Iustin.” Amfilohie, Arhiepiscop de Cetinije si Mitropolit de Muntenegru.
Pentru ei, lucrurile sunt diafane, prin vizibil percep invizibilul, prin vremelnic sesizeaza nepieritorul.
Cauta neincetat aurul dumnezeiesc in noroiul omenesc, si-l afla.
Ca «pelerini» ai nemuririi, calatoresc prin ceea ce e supus timpului spre eternitate, prin ceea ce e uman spre divino-umanitate. „Crestinii sunt crestini pentru ca ei cauta in perisabil vesnicia, in vizibil – invizibilul, in omenesc – dumnezeiescul.
Cu toate acestea, au zacut de atunci intr-o singuratate draga lor, spre a-si visa nefiinta, pana cand, sub mangaierea suflarii Celui Inviat, s-au trezit iarasi la viata intr-o oarecare zi de dragul Celui care Este”.
Publicate in 1957, in Germania, la Editura Svecanik, „Abisurile gandirii si simtirii umane au fost scrise in perioada interbelica, doar in cateva zile si nopti, fiind gata de tipar inainte de cel de-al II-lea Razboi Mondial