Abuzul de bunuri sociale reprezinta, in sensul dreptului penal al afacerilor, cea mai cunoscuta infractiune, in decursul timpului conturandu-se o larga paleta de cazuri practice.
Din cuprins: &bull
Clarificari conceptuale cu privire la notiunea de abuz de bunuri sociale &bull
Abuzul de bunuri sociale - act contrar interesului social &bull
Autorul faptei de abuz de bunuri sociale &bull
Folosinta bunurilor societatii contrar interesului social &bull
Fizionomia faptelor de abuz de bunuri sociale - proceduri si tipuri de raspundere distincte &bull
Concluzii si propuneri de lege ferenda Puncte forte: • analiza ampla a aspectelor ce tin de Abuzul de bunuri sociale •tratare pe larg a legislatiei si jurisprudentei incidente •interpretari si clarificari doctrinare •caracter interdisciplinar •ample referinte bibliografice •index detaliat.
Lucrarea prezinta un profund caracter interdisciplinar si este destinata practicienilor, dar si tuturor persoanelor interesate de subiect.
Demersul sprijina propunerile de imbunatatire a legislatiei, atat prin raportare la alte sisteme de drept si jurisprudenta straina, cat si prin luarea in considerare a necesitatii de reformare cerute de realitatea mediului de afaceri contemporan.
Sunt prezentate in mod sistematic elementele care graviteaza in jurul notiunii de abuz de bunuri sociale, nelipsind jurisprudenta relevanta circumscrisa acestei fapte.
O astfel de actiune poate fi analizata ca o oglindire a elementului affectio societatis, de natura sa impiedice bunul mers al societatii in conformitate cu interesul comun al asociatilor de a conlucra in scopul realizarii unui profit.
Printre faptele care caracterizeaza exercitarea abuziva a drepturilor de catre asociati se enumera si folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor apartinand societatii ori a creditului social, intr-un scop care contravine intereselor acesteia.
Abuzul de bunuri sociale reprezinta, in sensul dreptului penal al afacerilor, cea mai cunoscuta infractiune, in decursul timpului conturandu-se o larga paleta de cazuri practice