Lucrarea cu caracter monografic are ca punct de plecare necesitatea unei raportari la normele procesuale nationale, care sunt susceptibile a pune probleme in exercitarea dreptului de acces la justitie in procesul civil.
Lucrarea Accesul la justitie in procesul civil se adreseaza: • studentilor care se pregatesc la materia Drept procesual civil; • studentilor masteranzi; • nu in ultimul rand, practicienilor..
Lucrarea este un instrument util si datorita faptului ca vine in sprijinul solutiilor deja imbratisate in literatura de specialitate, nationala, din Uniunea Europeana si nu numai, la care achieseaza prin aducerea de noi argumente si chiar propuneri de completare.
Autorul aduce in discutie aspecte si solutii noi, pentru rezolvarea unor probleme ce nu au mai constituit subiect de dezbatere si cercetare in doctrina, la nivel national, astfel cum este ideea implementarii unui sistem de asigurari pentru cheltuieli judiciare sau adoptarea anumitor masuri suplimentare, in vederea eficientizarii sistemului de ajutor public judiciar, si avantajele ce ar decurge din aplicarea unor asemenea masuri.
Puncte forte: &bull
Intelegerea aspectelor si notiunilor ce stau la baza exercitarii dreptului de acces la justitie se face pe deplin, la un nivel stiintific caracterizat prin standarde inalte, ce sunt dublate de idei, solutii si propuneri de lege ferenda”.
Astfel, Accesul la justitie in procesul civil urmareste, cu precadere, exigentele procesuale referitoare la Partile in procesul civil, Reprezentarea partilor in procesul civil, Parcurgerea procedurilor prealabile sesizarii instantei de judecata, conditie de exercitiu a actiunii civile, Sistemul taxelor de timbru sau cu privire la Critici privind limitarea liberului acces la justitie, prin conditionarea sesizarii instantei de timbrarea cererii introductive, de parcurgerea procedurilor prealabile.
Lucrarea este structurata pe 7 capitole, fiecare capitol fiind impartit, la randul sau, pe sectiuni care reflecta teme importante, menite a explica pe intelesul celor interesati subiectul principal.
Raportat la constanta preocupare doctrinara si la bogata jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si in urma unei documentari intense, autorul realizeaza o cercetare aprofundata si multidisciplinara ce imbraca forma unui studiu al reglementarilor din materia dreptului european, dreptului constitutional, dreptului procesual civil, dreptului civil material si contenciosului administrativ, cu scopul de a stabili limitele dreptului de acces la justitie in procesul civil.
Lucrarea cu caracter monografic are ca punct de plecare necesitatea unei raportari la normele procesuale nationale, care sunt susceptibile a pune probleme in exercitarea dreptului de acces la justitie in procesul civil