Monografia contine o examinare plenara a institutiei actiunii penale cheie de bolta a intregului edificiu procesual penal.
Explorarea intelectiva a tematicii este facilitata de o abordare caracterizata de frecvente trimiteri doctrinare de exemplificari jurisprudentiale precum si de aprecieri personale ale autorului cu privire la aspectele supuse discutiei..
Realizand o evaluare globala a continutului prezentului studiu apreciem ca acesta este apt sa raspunda unor nevoi de cunoastere a institutiei actiunii penale de la cele de baza pana la cele mai aprofundate raspunzand tuturor imperativelor academice specifice materiei.
In acest context notiunilor de standard al probei oportunitate buna-credinta precum si solutiilor procesuale specifice urmaririi penale si judecatii le-au fost alocate consideratii teoretice si practice consistente.
Titlul III contine o prezentare detaliata a dinamismului actiunii penale fiind analizate punerea in miscare exercitarea si stingerea acesteia.
Al doilea titlu este consacrat zugravirii anatomiei juridice a actiunii penale fiind analizate detaliat elementele actiunii penale caracterele acesteia aptitudinea functionala si subiectii precum si cazurile care ii impiedica punerea in miscare sau ii determina stingerea.
In debutul lucrarii s-a realizat o scurta incursiune istorica privind dezvoltarea notiunii de represiune penala continuand cu prezentarea analitica a celor trei sisteme procesuale traditionale acuzatorial inchizitorial si mixt si cu circumscrierea sintagmelor de procedura penala proces penal si actiune penala.
Ca structura lucrarea are 3 titluri respectiv Istoric si notiune Perspectiva statica si Perspectiva dinamica.
Monografia contine o examinare plenara a institutiei actiunii penale cheie de bolta a intregului edificiu procesual penal