Componentele volumului nu au făcut până acum parte dintr-un întreg consacrat frontal descântatului de dragoste în spațiul românesc.
Actuală prin raporturile intersubiective originale feminin–masculin pe care le relevă, analiza descântatului de dragoste e de natură să înnoiască înțelegerea culturii populare, a transformărilor ei de adâncime și a modului în care se armonizează în cotidian, de fiecare dată altfel, aspectele ocazionale, individuale cu cele tradiționale, colective..
Prin volumul de față, le aducem împreună în dorința de a sugera astfel, alături de varietatea problemelor ridicate de studiul descântatului de dragoste, și petele albe, temele care se cer abordate mai atent în viitor, cercetările de natură să le pregătească.
Ele s-au înscris în abordări de natură semiotică (lectura etnologică, textele operatorii), informațională (structura unei baze de date a descântecului de dragoste românesc), de istorie a sociologiei (cercetările monografice de la Cornova), sau general etnologice (descântatul în Europa, plantele în tradiția orală).
Componentele volumului nu au făcut până acum parte dintr-un întreg consacrat frontal descântatului de dragoste în spațiul românesc