Inceputul acestui extraordinar roman ne introduce in atmosfera din New York-ul anului 1947, cand tanarul si neexperimentatul Stingo incearca sa-si castige traiul salahorind ca redactor pentru o mare editura.  
Carlos Fuentes numea Alegerea Sofiei unul dintre cele mai mari romane ale tuturor timpurilor, iar John Gardner il considera un thriller de prim ordin, cu atat mai pasionant, cu cat secretele pe care le dezgropam unul dupa altul sunt secretele Istoriei si ale naturii umane insesi, in timp ce The Times n-are nici o ezitare in a-l declara o capodopera care face abordarile mai conventionale ale Holocaustului, cum ar fi Lista lui Schindler, sa para obtuze si sentimentale..
Alegerea Sofiei este o carte-cult controversata si tulburatoare, insa plina de compasiune, care ne face sa meditam asupra sentimentului de culpabilitate, asupra nebuniei si a tradarii.  
Povestea vietii Sofiei scoate treptat la iveala adevaruri mai putin laudabile, dar nu mai putin omenesti, iar Stingo afla in cele din urma teribilul ei secret, Alegerea pe care a trebuit sa o faca.
Stingo devine confidentul Sofiei (de care se indragosteste) si partenerul de discutii al lui Nathan.
Dupa ce este concediat, Stingo se refugiaza in Brooklyn, unde face cunostinta cu Sofia Zawistowska, o poloneza catolica supravietuitoare a lagarului de la Auschwitz, si cu iubitul ei, Nathan, un tanar intelectual evreu cu care traieste o pasiune devoratoare.  
Inceputul acestui extraordinar roman ne introduce in atmosfera din New York-ul anului 1947, cand tanarul si neexperimentatul Stingo incearca sa-si castige traiul salahorind ca redactor pentru o mare editura