Studiul prezinta principalele teorii si comentarii ale teoreticienilor din lume si din Rusia care sustin sau, dimpotriva, contesta dreptul la existenta al postmodernismului, in filosofie, arta, literatura, fara a le etala exhaustiv.
Dar, asa cum spunea un critic rus, „trebuie sa avem in vedere faptul ca inca nu se observa totusi o alternativa autentica la postmodernism, iar caracterizarea lui ca fenomen estetic «foarte nou» deocamdata nu este pusa la indoiala in acea ampla literatura teoretica ce i se consacra in strainatate”..
Acceptind ideea ca multi dintre scriitorii rusi s-au inspirat din teoria postmodernista (si poststructuralista) universala – dovada recunoasterea, in operele lor, a unor procedee, tehnici specifice postmodernismului –, admitem totusi, alaturi de alti critici, faptul ca intr-adevar postmodernismul rus a avut si are o viata proprie, nefiind, de multe ori, tributar influentelor externe.
Am insistat si pe o interpretare nuantata care se acorda prefixului post-, considerat asa de inselator, pentru ca nu e deloc clara, in opinia multor critici, perioada dupa care urmeaza literatura numita postmodernista.
Studiul prezinta principalele teorii si comentarii ale teoreticienilor din lume si din Rusia care sustin sau, dimpotriva, contesta dreptul la existenta al postmodernismului, in filosofie, arta, literatura, fara a le etala exhaustiv