Criticul e un cititor, dar, spre deosebire de cel obisnuit, e un cititor care scrie, adica un ins care se confrunta, intocmai ca poetul ori romancierul, cu unul dintre cele mai „afurisite” lucruri de pe lume, si anume scriitura.
Este autorul urmatoarelor volume de critica si istorie literara: Arcadia imaginara (1977), Faptul de a scrie (1980), Version and Subversion – The Autobiographies of Benjamin Franklin, Henry Adams and Michel Leiris (1996), Versiune si subversiune – paradoxul autobiografiei (1999, editia a II-a revazuta, 2012), Autorul si fictiunile eului (2004), Poezia vie (2008), Citind cartile de azi (2014), Caii lui Ahile si Alte eseuri (2016), Cronicile de la Snagov (2017)..
A debutat editorial in 1974, cu volumul Un an de poezie (Editura Cartea Romaneasca).
Este director al revistei Luceafarul de dimineata.
A debutat publicistic in Contemporanul, in 1964.
D.) in literatura comparata la University of Iowa (Iowa, SUA).
In 1992 a obtinut doctoratul (Ph.
In 1965 a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii bucurestene. – Dan CristeaDan Cristea s-a nascut pe 10 noiembrie 1942, la Bucuresti.
Fata de textul pe care il abordeaza, critica este o „perifraza” care incearca sa raspunda la pluralitate prin pluralitate, sa acopere textul celuilalt, intr-un mod inteligibil si coerent, prin propriul ei text.
Criticul e un cititor, dar, spre deosebire de cel obisnuit, e un cititor care scrie, adica un ins care se confrunta, intocmai ca poetul ori romancierul, cu unul dintre cele mai „afurisite” lucruri de pe lume, si anume scriitura