Un istoric castigator al Premiului Pulitzer explica, intr-un limbaj clar, de ce elitele din democratiile mondiale sunt atrase de nationalism si de autoritarism.
Elegant scrisa si cu argumente pertinente, Amurgul democratiei este o analiza sclipitoare a schimbarilor actuale si o imagine incurajatoare a drumului catre revenirea la valori democrate..
Applebaum descrie multi dintre noii contestatari ai liberalismului din toata lumea, dovedind ca folosesc teorii ale conspiratiei, polarizari politice, retele sociale si chiar nostalgia pentru a schimba societati.
Partidele autoritare si nationaliste aparute in democratiile moderne ofera noi surse de avere sau de putere partizanilor.
Liderii despotici nu conduc singuri; se bazeaza pe aliati politici, birocrati si figuri publice pentru a le pava drumul si a-i sprijini.
In aceste eseuri captivante, autoarea afirma ca sistemele politice cu opinii radicale sunt atragatoare, in special cand sunt in beneficiul celor loiali si ii exclud pe toti ceilalti.
In Amurgul democratiei, Anne Applebaum, istoric al atrocitatilor regimului sovietic si printre primii jurnalisti americani care au avertizat in privinta tendintelor antidemocrate din Occident, explica ispita nationalismului si a autocratiei.
Din Statele Unite si Marea Britanie pana in Europa continentala si dincolo de ea, democratia liberala este atacata, iar autoritarismul e in ascensiune.
Un istoric castigator al Premiului Pulitzer explica, intr-un limbaj clar, de ce elitele din democratiile mondiale sunt atrase de nationalism si de autoritarism