Anul 1940 surprinde o criza a democratiei care s-a manifestat rapid incepand cu anii \'30, atunci cand statele fie se prabusesc inspre autoritarism, fie nu pot face fata ideologiilor si sunt asimilate.
Pe langa faptul ca sunt fixate principalele repere ale existentei statului roman, pornind din perioada interbelica si pana la incheierea noii conflagratii mondiale, cititorul este familiarizat cu strategia militara destinata apararii integritatii teritoriale tot mai serios amenintate si cu deciziile adoptate in afara granitelor privind impartirea sferelor de influenta pe continent intre Germania si Uniunea Sovietica, care a avut efecte asupra sortii statului roman..
Prima parte, intitulata Romania "in jocul de interese al Marilor Puteri", cuprinde reflectii asupra atmosferei politice europene, precum si a pozitionarii Romaniei in raport cu noua dispunere a fortelor pe continent.
Cele trei arii tematice ale cartii sunt delimitate de cate un titlu simbolic, care face trimitere inspre o lucrare din istoriografie relevanta pentru acest demers, cu scopul de a configura o dimensiune educativa intregii lucrari.
Structura cartii urmareste dezvoltarea problematicii de la un cadru general, cel european, inspre unul particular referitor la scena politica romaneasca, cu accent asupra pierderilor teritoriale si a consecintelor Dictatului de la Viena.
Intre expansiune si declin isi propune sa evidentieze cele mai importante momente desfasurate pe scena europeana, dar mai ales consecintele deciziilor politice din Anul care s-a dovedit a fi, din multe privinte, hotarator pentru soarta Romaniei Mari.
La 80 de ani distanta, volumul de studii Anul 1940 in istoria Europei.
Anul 1940 este poate cel mai ilustrativ din razboi, iar caracteristicile sale sunt propaganda, ascensiunea ideologica, lipsa de umanitate sau lupta pentru putere.
Al Doilea Razboi Mondial a afectat societati intregi, iar amploarea lui geografica a generat schimbari teritoriale si politice fundamentale.
La finalul acelui deceniu, Liga Natiunilor a intrat in colaps, extrema dreapta se afla in ascensiune, iar "Noua Ordine" a lui Adolf Hitler parea sa constituie viitorul Europei.
Anul 1940 surprinde o criza a democratiei care s-a manifestat rapid incepand cu anii \'30, atunci cand statele fie se prabusesc inspre autoritarism, fie nu pot face fata ideologiilor si sunt asimilate