Premiul Uniunii Europene pentru Literatura.
Sahota surprinde greutatile a milioane de oameni disperati care se lupta sa-si gaseasca de lucru, sa incropeasca o viata care sa para decenta intr-o lume tot mai incrancenata si mai neprimitoare.&rdquo
The Washington Post &bdquo
O carte rascolitoare si emotionant de onesta.&rdquo
NPR Numar pagini: 672Dimensiuni: 21 x 14 cmTip coperta: NecartonataAutor: Sunjeev Sahota.
Anul fugarilor este un roman genial.&rdquo
The Guardian &bdquo
Aceasta carte superba transforma realitatea migrantilor in ceva mai uman si nu atat de greu de imaginat.&rdquo
The Wall Street Journal &bdquo
Sahota este un povestitor lucid, necrutator.&rdquo
The New Yorker &bdquo
O carte comparabila cu Fructele maniei...
In bazaruri sau in alte spatii publice „oamenii vorbesc deschis despre diverse aranjamente de a ajunge in Australia sau UK.&rdquo
Desi este o opera de fictiune, Anul fugarilor are acel sambure de realitate care ii da forta si credibilitate. &bdquo
Sahota muta cateva dintre cele mai urgente dileme politice de astazi din zona retoricii in taramul umanitatii.
Una dintre cele mai ravasitoare scene ale romanului este cea in care unul dintre ei se lasa operat intr-o cocioaba mizera, dupa ce ia decizia sa-si vanda un rinichi. 
Intr-un interviu acordat revistei The Guardian in 2015, Sahota, ale carui bunica si familie extinsa locuiesc in India, spunea ca migratia ilegala este inca un subiect de conversatie printre indieni.
Sahota spune povestea rascolitoare a trei indieni din caste diferite - Tochi, Avtar si Randeep - care, plecand din India, isi amaneteaza vietile, fiecare cu alt pret.
Dar poate ca realitatea cel mai putin cunoscuta este cea a sacrificiilor pe care migrantii ilegali le fac in tarile lor pentru a-si putea cumpara sansa sa treaca in Occident, unii cu pretul vietii.
In timp ce valurile de refugiati din calea razboiului din Siria creeaza in Europa una dintre cele mai grave si mai urgente crize umanitare ale secolului, migrantii ilegali ajunsi cu bine din alte parti ale lumii pe taramurile mult visate din Vest raman captivi in paienjenisul saraciei, somajului, al muncii la negru istovitoare si prost platite.
Premiul Uniunii Europene pentru Literatura