Masticul se pare a fi cunoscut din antichitate datorita proprietatilor sale medicinale a aromei sale si a uleiurilor produse din mastic. .
Mai poate fi folosit utilizat ca aroma si agent de ingrosare pentru o delicioasa inghetata cunoscuta sub numele de „kaimaki” sau la aromarea cafelei.
Este folosit in mod traditional ca aroma pentru painea festiva, briose, cozonac si biscuiti, ciocolata, rahat si bomboane.
Gustul este amar la inceput, dar dupa mestecare, se elibereaza o aroma racoritoare de pin sau cedru. 
Masticul de Chios este unul dintre cele mai vechi si cunoscute condimente din Marea Mediterana si confera o aroma distincta multor produse alimentare si bauturi.
Se spune ca in Antichitate grecii foloseau rasina aromata ca guma de mestecat pentru a-si albi dintii, iar in perioada ocupatiei romane existau chiar scobitori din lemnul copacilor de mastic. 
Dioscoride a evidentiat rolul sau in regenerarea tesuturilor, Hipocrate a utilizat masticul in caz de raceala si in tulburari dispeptice, iar Galenus a sugerat folosirea lui in bronsite si pentru curatarea sangelui. 
Pentru tulburari gastrice sau ulcer peptic puteti consuma praful de mastic sau bobite mici de rasina . 
Atunci cand este mestecata, rasina se inmoaie si devine o guma alba si opaca stralucitoare.
Acest arbore, ce se cultiva in insula Chios si in alte cateva zone mediteraneene, a fost, de-a lungul timpului, subiectul a numeroase povesti.
Povestea Masticului: Masticul este o rasina de origine vegetala provenita dintr-un arbore exotic (Pistacia lentiscus).
Finisaj perfect pentru dulciuri, carora confera o aroma deosebita, a celei de mastic.
Este inca frecvent folosit in medicina traditionala practicata in lumea araba. 
Apa aromatizata in mod natural cu mastic.
Ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi, vindeca iritatiile pielii si incetineste imbatranirea. 
Masticul este menţionat in 25 de liste oficiale cu medicamente din intreaga lume.
In acelasi timp, aceasta poate fi utilizata pentru curatarea si parfumarea pielii corpului. 
Poate fi folosi cu succes ca o apa de gura dupa spalarea dintilor dar si pentru ameliorarea simptomelor de indigestie. 
Masticul avand un nivelul ridicat de antioxidanti si compusi antifungici este excelent pentru pastrarea sanatatii pielii.
Transformati prajiturile, biscuitii, mousse de ciocolata, in adevarate mistere aromate. 
De asemenea, apa de mastic poate fi folosita dimineata si seara, ca o lotiune tonica, hidratanta care va ofera prospetimea si stralucirea naturala a pielii.
Particularitate specifica pentru un finisaj perfect al preparatelor culinare, dulci.
Contine toti componentii solubili in apa si o mica parte de ulei esential de mastic.
Apa de mastic este obtinuta prin procesul de distilare a masticului.
Acest produs natural are numeroase intrebuintari: este cunoscut in industria farmaceutica fie ca medicament, fie ca guma de mestecat, absoarbe colesterolul, distruge bacteriile, este folosit ca antiseptic, ajuta la digestie, intareste gingiile, vindeca ranile si s-a dovedit ca ajuta la vindecarea ulcerului.
Masticul se pare a fi cunoscut din antichitate datorita proprietatilor sale medicinale a aromei sale si a uleiurilor produse din mastic