Roman tradus in 22 de tari, castigator, in 2021, al premiilor Campiello si Strega Off si finalist la Premiul Strega.
In Italia anilor 2000, pe fundalul unei societati care scoate repede si vizibil la iveala disparitatile sociale, adolescenta Gaia traieste intr-o cautare agresiva a oricarei forme de echilibru, gasindu-si adesea refugiul langa lacul Bracciano, care inghite totul – oameni, statui, visuri.
E cu neputinta sa nu fim captivati de acest roman de o eleganta si o maturitate iesite din comun.“ — La Stampa„Cu un scris dur si o proza puternica, Giulia Caminito aduna laolalta viata si fictiunea.“ — Corriere della Sera„Cu profunzime si prospetime, cu brutalitate si tandrete deopotriva, Giulia Caminito scruteaza societatea si expune cele mai adanci cicatrici ale saraciei si umilintei.“ — Il Foglio.
Lacul este o oglinda magica: in adancuri, alaturi de ieslea de Craciun, vedem cufundata si tineretea, in nesfarsita ei lupta cu nefericirea.
Romanul este tradus in 22 de tari.„Giulia Caminito da viata unui roman ancorat in realitate, dar in acelasi timp strabatut de o radicala neliniste, care face din scrisul ei, distilat si precis, colturos si poetic, ultimul bastion in fata fantasmelor amenintatoare.
Cel mai recent roman al ei, Apa lacului nu e niciodata dulce (L’acqua del lago non e mai dolce, 2021
Humanitas Fiction, 2023), ajunge finalist la Premiul Strega si castiga, in 2021, Premiul Strega Off si prestigiosul Premiu Campiello.
Incepand cu 2016, anul care a marcat lansarea sa in arena prozei italiene contemporane, tanara scriitoare a publicat, de-a lungul urmatorilor cinci ani, un volum de povestiri, Guardavamo gli altri ballare il tango (2017), si trei romane care au primit prestigioase premii literare: La Grande A (2016), recompensat cu premiile Bagutta si Berto pentru debut, precum si Premiul Brancati pentru tinere talente, apoi, in 2019, Un giorno verra, care a primit Premiul Fiesole pentru autori sub 40 de ani.
In prezent traieste la Roma si lucreaza in industria editoriala.
Dinapoia agresivitatii fruste, a precipitarii vietii, reflectate exceptional in scrisul Giuliei Caminito, se intrevad farame de umanitate: nevoia de iubire, loialitatea, adevarul.
Giulia Caminito s-a nascut la Roma in 1988 unde a studiat filozofia politica.
Violenta – la inceput marunta, luand chipul rautatilor copilariei, apoi, pe masura ce Gaia creste, tot mai puternica si mai cruda – devine singura cale de evadare dintr-o lume care nu-i acorda fetei nici o sansa.
Scenariul saraciei naste violente nebanuite, Gaia insasi avand in ea o manie inabusita care, atunci cand izbucneste, frizeaza pana si crima.
Dominata si supravegheata de o mama acaparatoare, Antonia, care s-a sacrificat pentru a-si mentine familia in siguranta si pe linia de plutire, Gaia isi cauta vocea si-si revendica independenta.
Roman tradus in 22 de tari, castigator, in 2021, al premiilor Campiello si Strega Off si finalist la Premiul Strega.
In Italia anilor 2000, pe fundalul unei societati care scoate repede si vizibil la iveala disparitatile sociale, adolescenta Gaia traieste intr-o cautare agresiva a oricarei forme de echilibru, gasindu-si adesea refugiul langa lacul Bracciano, care inghite totul – oameni, statui, visuri