Apostolul natiunii.
Xenopol“, Iasi. - Gheorghe Cliveti, directorul Institutuluide Istorie "
A.
D.
Marcu, Cornelia Bodea, Stefan Delureanu sau Cosmin Mihut, cartea tanarului istoric iesean Remus Tanasa se distinge printr-o nota de prospetime analitica si interpretativa, pe fond de asiduu efort de documentare sau de lectura.
Cretzianu, Al. - Francesco Guida , profesor emerit, Departamentul de Stiinte Politice, Universitatea Roma Tre Intr-un orizont istoriografic deschis, din perspectiva romaneasca, de Al.
Este inca un element ce face din aceasta carte un instrument plenar, un reper pentru alti cercetatori si, poate, pentru un public mai larg, care va putea intelege astfel in ce masura au pus ideile lui Mazzini o caramida la temelia constructiei nationale in spatiul romanesc.
Amplul recurs la cuvintele lui Mazzini il face accesibil cititorului roman, care-l poate descoperi astfel nemijlocit.
Studiul cuprinde numeroase fragmente din scrierile mazziniene, fragmente traduse in limba romana chiar de catre Remus Tanasa, lasand sa se auda, clara si adusa in actualitate, vocea revolutionarului italian si european.
Miezul cercetarii de fata il reprezinta implicarea genovezului in sprijinul cauzei nationale a romanilor, in care el intrezarea, dupa miscarile revolutionare de la 1848, vointa de a-si apara identitatea si de a se constitui intr-un stat independent, unificat prin limba si constiinta.
Republican adept al unificarii Italiei, genovezul si-a extrapolat viziunea la scara intregului continent, pronuntandu-se impotriva constructiilor statale de factura imperiala si sustinand dreptul oricarei natiuni de a se constitui ca stat national.
Mazzini si nasterea Romaniei moderne Aceasta carte vine sa umple un gol in cercetarea istoriografica romaneasca privind impactul viziunii lui Giuseppe Mazzini in procesul de formare a ideii de natiune romana.
Apostolul natiunii