Lucrarea prezinta mai mult de trei sute de Arbori din Republica Moldova (care cresc in cca 150 de amplasamente), luati sub protectia statului sau propusi de a fi protejati.
Cartea se adreseaza cercetatorilor, profesorilor, studentilor, organizatiilor ecologiste, dar si unui public larg, interesat de frumusetile naturii si de necesitatea protectiei acesteia..
Descrierea fiecarui arbore este insotita de imagini fotografice si de harti cu localizarea pe teren.
Urmeaza informatii privind importanta, impacturile naturale si antropice, actiunile si recomandarile propuse in sprijinul conservarii.
Descrierea fiecarui arbore cuprinde amplasamentul, parametrii fizici, varsta si starea de sanatate.
Fiecare arbore are pasaport, incluzand localizarea si detinatorul funciar al terenului pe care se afla arborii.
Desi reperul pentru acest volum a fost lista de Arbori inclusi in Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, cercetarile care au stat la baza acestui volum depasesc aceasta lista, fixand un registru propriu, propus de autorul cartii.
Criteriile dupa care au fost selectati acesti Arbori a impus si clasificarea lor conventionala: Arbori longevivi; Arbori de dimensiuni impresionante; Arbori ornamentali si Arbori din specii rare.
Lucrarea prezinta mai mult de trei sute de Arbori din Republica Moldova (care cresc in cca 150 de amplasamente), luati sub protectia statului sau propusi de a fi protejati