Aristocratul. - Ioan-Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane.
Ca o curgere lina, naratiunea desprinsa dintr-o experienta de viata seculara emana stabilitate si ne invata ca - parafrazand un dicton latin -, din moment ce suntem oameni, nimic din ceea ce este omenesc nu trebuie sa ne ramana strain.
Personalitatea sa este o adevarata efigie pusa pe Romania - acest petec de loc de la Dunare, de la Carpati, de la Mare si de la Nistru - a carui istorie este de neimaginat fara poporul nostru descins din vechime, fara limba noastra si fara credinta crestina, toate datatoare de identitate.
Toate si toti acestia au concurat pentru ca Aristocratul de sange si de spirit Constantin Balaceanu-Stolnici sa ni se dezvaluie ca om si ca roman.
Documente, sintetizate si consemnate de Alice Barbu Asemenea profesiune de credinta nu se putea rosti aici fara arta dialogului stapanita cu profesionalism de Bogdan-Ion Jelea, fara maiestria documentarii, sintetizarii si consemnarii detinuta de Alice Barbu si fara intelepciunea editorului coordonator Sorin Rosca Stanescu, un senior al presei romanesti si un fin analist al spectacolului tarii si lumii.
Confesiunile lui Constantin Balaceanu-Stolnici in dialog cu Bogdan-Ion Jelea.
Aristocratul