Drepturile fundamentale ale omului sunt drepturi dobandite de fiecare persoana, inca de la naștere, indiferent de statusul juridic al acesteia, iar dreptul la ocrotirea sanatații reprezinta un drept garantat care se regasește transpus in Constituția Romaniei.
Totodata, lucrarea poate fi considerata și un manual de practica, atat pentru cei care sunt implicați organizatoric și guvernamental in buna desfașurare a activitaților din penitenciar, cat și pentru consilierii de probațiune, medici legiști, organizațiile neguvernamentale cu obiect de activitate in acordarea drepturilor in mediul penitenciar sau a reprezentanții cu atribuții in sanatate publica. Actualitatea temei este data de imixtiunea domeniului juridic și domeniul medical din cadrul unei instituții totale, prin abordarea aspectelor practice și teoretice ce vizeaza preocuparea pentru cercetarea drepturilor și a activitaților ce decurg din exercițiul actului medical și a eticii medicale, precum și de propunerea de soluții privind aplicarea adecvata, in cadrul legislației naționale, a specificului asistenței medicale acordata persoanelor aflate sub o sancțiune de drept penal. .
Astfel, asigurarea asistenței medicale pentru persoanele aflate sub incidența executarii sancțiunilor de drept penal, devine, in realitate, un drept conex al dreptului execuțional – penal.
In acest context, suntem in fața unei cercetari de impact, interdisciplinara, iar in condițiile in care pana in prezent nu s-au efectuat cercetari la acest nivel, lucrarea deschide un drum ce poate fi urmat și de alți cercetatori.
Drepturile fundamentale ale omului sunt drepturi dobandite de fiecare persoana, inca de la naștere, indiferent de statusul juridic al acesteia, iar dreptul la ocrotirea sanatații reprezinta un drept garantat care se regasește transpus in Constituția Romaniei