Ne gandim adesea la civilizatiile antice din Grecia si din Roma ca fiind leagane ale culturii vestice, locurile in care au luat nastere si de unde s-au raspandit pretutindeni toate ideile despre lume, de la modul de a guverna o tara pana la arta si filozofie.
Rezultatul este o prezentare fascinanta a catorva dintre culturile aproape uitate precum si a metodelor moderne care ne permit sa le scoatem din anonimatul istoric..
Tot ceea ce stim despre ei se datoreaza in exclusivitate descoperirilor arheologice - un tablou construit din ramasite ale asezarilor, ofrandelor, monumentelor si mormintelor dezvaluind un portret la fel de convingator ca si marile Civilizatii literate ale acelor vremuri.
Bogucki urmareste dezvoltarea acestor grupuri din Epoca Pietrei pana la caderea Imperiului Roman de Apus.
De la tarmurile Oceanului Atlantic, la vest, pana la Muntii Ural, la est, traiau comunitati care nu cunosteau scrierea.
Spunandu-ne povestile lor, ne ofera o mult asteptata imbogatire a modului in care intelegem antichitatea clasica.
Dar, asa cum Peter Bogucki ne reaminteste in aceasta carte, Grecia si Roma nu s-au dezvoltat in izolare.
De jur imprejurul lor existau comunitati rurale care aveau culturi remarcabil diferite, unele despre care putini dintre noi mai stiu cate ceva.
Ne gandim adesea la civilizatiile antice din Grecia si din Roma ca fiind leagane ale culturii vestice, locurile in care au luat nastere si de unde s-au raspandit pretutindeni toate ideile despre lume, de la modul de a guverna o tara pana la arta si filozofie