Folosit de Vladimir Putin ca unul dintre pretextele pentru invadarea Ucrainei, existenta si evolutia Batalionului / Regimentului Azov a fost dintotdeauna extrem de controversata.
Alte carti aparute la Editura Neverland: Actorii invaziei din Ucraina Ucraina si Rusia, iubire si ura.
De la Mariupol 2014 la Mariupol 2022 si Epopeea Azovstal, Batalionul Azov – devenit regiment integrat Garzii Nationale a Ucrainei si condus de Denis Prokopenko (alt fost ultras al unei echipe de fotbal!) – a ramas un reper semnificativ al confruntarilor din Ucraina, fie ele militare, politice sau culturale...
Dincolo de implicarea controversatului oligarh Ihor Kolomoiski, o simbolistica destul de controversata, facand apel la Wolfsangel si Soarele Negru poate trimite la simpatiile neo-naziste ale unora dintre membrii Azov, dintre care o parte, grupati in jurul lui Andrii Biletki, primul comandant al batalionului, a optat pentru transformarea unei falange a miscarii intr-un partid politic (...dar unul care a obtinut doar 2% la ultimele alegeri din Ucraina!).
Pornind de la mostenirea ideologica a lui Stepan Bandera si istoria legaturilor cu nazismul ale Ucrainei anti-sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un grup de ultrasi ai unei echipe de fotbal a constituit, in 1982, un prim nucleu al acestui grup de presiune, transformat in unitate paramilitara de voluntari ucraineni (si luptatori straini) in anul 2014, o data cu invazia ruseasca a Crimeei si debutul confruntarilor cu separatistii din Donbas.
Folosit de Vladimir Putin ca unul dintre pretextele pentru invadarea Ucrainei, existenta si evolutia Batalionului / Regimentului Azov a fost dintotdeauna extrem de controversata