Intrucat aceasta carte, pe care o scriu la varsta de peste 91 de ani, ar putea sa fie ultima, m-am gandit ca in prima parte a acesteia sa ma ocup de imbatranire si de batranete, iar a doua parte sa o structurez ca lucrare despre genocidul romanesc. - [din Introducere].
Si, personal, consider ca, oricat de razbunatori pareau sa fie legionarii, nu-i vedeam in stare pe acestia de atrocitatile si barbariile care s-au comis in asa-zisa "
Rebeliune legionara"...
Ion Coja, "
Pogromul din ianuarie 1941", din care rezulta ca "
Rebeliune legionara" a fost de fapt facuta de comunistii din Bucuresti, in cadrul a ceea ce ei au numit "
Prima incercare de Revolutie in Romania".
Fac precizarea ca langa textul in care ma ocup cu Dictatura antonesciana am facut loc si unui articol al prof.
In cea de-a doua parte a cartii, m-am referit pe scurt la cele trei dictaturi: Dictatura carlista, Dictatura antonesciana si Dictatura comunista, de care am avut parte.
Pe de alta parte, este bine sa se stie ca batranii care nu sunt lipsiti de omenie, bunatate si intelegere, nu de putine ori, demonstreaza aceasta prin neasteptate gesturi frumoase cu care isi innobileaza un final de viata de care pot fi mandri.
Insa, asa cum afirm in lucrare, nu trebuie sa fim prea pretentiosi si mai ales este indicat sa nu uitam ca, daca noi, cei cu varste de mult peste media de viata, intr-un fel ne pregatim de moarte, cei mai tineri care ne urmeaza trebuie sa se pregateasca de viata si de viitorul lor si eventual al copiilor lor.
In plus, daca suntem sanatosi, pot afirma si s-ustine ca Batranetea nu ne impiedica sa gandim si sa cream, nu ne impiedica sa stam mai mult de vorba cu noi insine si cu cei care au plecat dintre noi, inaintea noastra, si nu ne impiedica sa ne imbogatim viata cu noi idei si chiar cu mici bucurii.
In privinta imbatranirii si a batranetii, asa cum rezulta si din ceea ce scriu aici, m-am oprit la convingerea ca Batranetea este un proces biologic natural si ca in mare parte aceasta este asa cum ne-am pregatit-o si cum o vrem.
Intrucat aceasta carte, pe care o scriu la varsta de peste 91 de ani, ar putea sa fie ultima, m-am gandit ca in prima parte a acesteia sa ma ocup de imbatranire si de batranete, iar a doua parte sa o structurez ca lucrare despre genocidul romanesc