bentonita sodica activata sub forma de granule Doza: 40-80 gr / 100 L.
A se depozita in loc uscat si racoros..
Dupa aceasta operatie vinul poate fi filtrat.
Dupa 3-4 saptamani vinul se poate trage de pe depozit avand grija ca acesta sa nu fie tulburat.
Vinul trebuie sa aiba temperatura de peste 15°C pentru a se putea obtine o cat mai buna diluitie a bentonitei in masa lui.
Se adauga gelul obtinut intr-o cantitate de 100 litri de vin, agitandu-se sau barbotandu-se energic timp de 10 minute (eventual in 2-3 reprize) pana la omogenizarea completa.
Solutia obtinuta se lasa la gonfiat timp de 24 ore amestecandu-se din cand in cand, rezultand un gel de consistenta uleiului alimentar.
Prepararea bentonitei pentru limpezirea unei cantitati de 100 litri de vin se face prin amestecarea energica a 40-80 grame de bentonita cu de 10 ori cantitatea de apa calda (1l itru de apa la 100 grame bentonita) pana la omogenizarea completa.
Begran este o bentonita sodica granulata speciala produsa in Italia de catre ESSEDIELLE, cu efect rapid de limpezire si stabilizare a vinului indeplinind toate cerintele vinificatiei.
bentonita sodica activata sub forma de granule Doza: 40-80 gr / 100 L