Didier Dumas propune o abordare cu totul noua a mitologiei biblice, mai precis a primelor unsprezece capitole ale Genezei – de la Facere si pana la Turnul Babel, de la Adam si pana la Noe.
Si iata cum teoriile elaborate de autor timp de un deceniu, lucrand cu copii nevrotici, erau deja schitate in Geneza....
Didier Dumas analizeaza aceste corespondente, utilizand o talmacire mult mai apropiata de originalul ebraic al Vechiului Testament, pe care o compara critic cu traducerile mai larg raspandite, pe care le mostenim astazi, dar mult departate de sensurile initiale.
Mitul lui Ham si al lui Canaan nu este altceva decat o teorie a constituirii claselor sociale, iar Turnul Babel – o exemplificare a impulsurilor gregare.
Astfel, se face ca experienta lui Cain si a lui Abel prefigureaza teoria lacaniana despre Numele Tatalui, iar condamnarea lui Cain – teoria fantomei, elaborata de Nicolas Abraham.
Analiza autorului clarifica in acest fel cel de-al cincilea verset din Cele Zece Porunci, unde aflam ca pastrarea secretului greselilor parintilor se transmite de-a lungul a trei-patru generatii.
In viziunea sa, Biblia constituie fundamentul patriarhatului transgenerational.
Didier Dumas propune o abordare cu totul noua a mitologiei biblice, mai precis a primelor unsprezece capitole ale Genezei – de la Facere si pana la Turnul Babel, de la Adam si pana la Noe