Cele mai discutate teme ale vietii ecleziastice sunt tratate aici cu o rara franchete de catre un protagonist.
Sper ca astfel sa capete o mai mare claritate caracterul de dialog al acestor eseuri, care sa ne ajute, prin ascultare reciproca, sa invatam tot mai mult sa-l ascultam pe Acela care este, in persoana, Cuvantul si Adevarul.”Cardinal Joseph Ratzinger. „Pe primul loc in paginile acestui volum se afla discutia despre ecumenismul crestin si efortul de a cauta un raport just intre credinta si politica.
Unele studii cuprinse aici au suscitat in momentul aparitiei vii dezbateri, carora incerc sa le raspund prin anumite precizari integratoare sau adaugand „post-scriptum”-uri.
In spatele unei analize patrunzatoare, care uneori evolueaza rapid, iar alteori te ia prin surprindere, intrevedem pasiunea protagonistului.
Rezultatul este o carte care te cucereste si te provoaca, aducand in discutie noi si noi teme de interes.
Autorul dedica acestei teme o mare parte a cartii, abordand atat chestiuni generale cum ar fi libertatea, democratia si rezistenta fata de asuprire, cat si subiecte mai apropiate de viata ecleziastica: libertatea in Biserica, prezenta crestina in societatea pluralista, teologia eliberarii.
In fine, politica.
Dialogul ecumenic, drum lung catre unitate in caritate, nu poate echivala cu o renuntare la tezaurul credintei, a carei pastrare a fost incredintata Bisericii.
Natura Bisericii este explicata pornind de la doua coordonate majore ˗ unitate si universalitate, in lumina datelor Traditiei si a Conciliului Vatican II.
Cele mai discutate teme ale vietii ecleziastice sunt tratate aici cu o rara franchete de catre un protagonist