Premiul Andre Dubreuil pentru roman de debut Povestea incepe intr-un colt de lume: un tilhar la drumul mare, un Robin Hood roman care imparte nevoiasilor o buna parte din ce jefuieste, da navala in pravalioara unui barbier, unde cere lama cea mai ascutita, cu care sa reteze destine si capatini de boieri pricopsiti.
Povestea capata insa si accente grave in momentele in care, printre rinduri, se intrevad evenimentele tragice ale secolului.” (La Quinzaine litteraire) „Blestemul tilharului mustacios, avind in prim-plan destinul complicat al clanului Marinescu, nu este un roman de familie traditional, ci o disputa apriga intre generatii, cu accente jucause, nebunesti, cu mult comic al situatiilor, cu personaje tipice – aproape in maniera Commedia dell’arte – si cu un limbaj cu totul original.” (Spiegel Online).
Irina Teodorescu, scriitoare de origine romana, dar care minuieste cu mare usurinta toate registrele limbii franceze, ne face sa trecem, aproape pe nesimtite, printr-un secol de istorie a Europei de Est.” (Le Figaro litteraire) „Cu umor si fantezie, Irina Teodorescu ne poarta prin istoria – citeodata de un haz nebun – a mostenirii familiei Marinescu. „Blestemul tilharului mustacios e un mic roman in care actiunea inainteaza vesel si temerar, amestecind picarescul si realismul cel mai crud.
Si astfel incepe odiseea urmasilor lui Gheorghe Marinescu, personaje ratacind pe drumul vietii, spumos, suav, caraghios si amar.
Lucrurile se petrec intocmai cum au fost puse la cale, numai ca, in ghearele mortii, tilharul il blestema pe Gheorghe Marinescu dimpreuna cu toti mostenitorii lui, pina in anul 2000.
Leaga prietenie de nevoie si in mintea lui coace un plan malefic: sa il tradeze si sa puna mina pe cuferele pline de comori tinute ascunse de „haiducul” nostru.
Gheorghe Marinescu, boiernas de tara pe care barbierul tocmai se pregatea sa il ferchezuiasca, pricepe iute cum stau lucrurile si, viclean, promite tilharului ceva mult mai folositor, niste pistoale.
Premiul Andre Dubreuil pentru roman de debut Povestea incepe intr-un colt de lume: un tilhar la drumul mare, un Robin Hood roman care imparte nevoiasilor o buna parte din ce jefuieste, da navala in pravalioara unui barbier, unde cere lama cea mai ascutita, cu care sa reteze destine si capatini de boieri pricopsiti