Cu acest al treilea volum al insemnarilor lui Constantin Bacalbasa cade usor cortina sfarsitului de veac al nouasprezecelea peste Bucurestiul prins in vartejul schimbarilor de tot felul.
Imbogatitii deveneau conservatori, liberalii evoluau catre dreapta, asa ca idealul democratic nu mai era reprezentat prin ei.“ - Constantin Bacalbasa.
Partidul liberal incepea sa nu mai ?e partidul cu ideile cele mai inaintate.
Afara de asta, abuzurile, nedespartite de guvernarile prea lungi, apareau la suprafata.
O guvernare de 10 ani – fapt necunoscut in Romania – obosise.
Valul de nemultumire impotriva regimului lui Ion Bratianu crestea. „Incepand cu anul 1885, o noua era politica incepe, si aceasta era, deschisa cu intrarea in scena a lui Nicolae Filipescu, se incheie la inceputul razboiului din 1916.
Spicuind din publicatiile vremii ori slujindu-se de propriile-i amintiri, adesea colorate intens subiectiv, Bacalbasa ne ofera o cronologie amanuntita a vietii politice romanesti, cu personajele ei de prim-plan ori de culise, completand astfel, cu date de mare interes documentar, uriasa fresca a Bucurestilor de altadata.
Odata cu ele, dupa cum surprinde ochiul ager al gazetarului, se schimba legile, guvernele, politicienii.
In orasul odinioara tihnit si patriarhal, tropotul cadentat al trasurilor pe caldaram incepe sa se intretaie cu clantanitul rotilor de tramvai, centrul cosmopolit, cu viata lui de petreceri, se intinde cu lacomie catre lumea pitoreasca a mahalalelor, strazi luminate isi croiesc fagas printre cladiri cu fason occidental, se schimba vesminte, mode, obiceiuri.
Cu acest al treilea volum al insemnarilor lui Constantin Bacalbasa cade usor cortina sfarsitului de veac al nouasprezecelea peste Bucurestiul prins in vartejul schimbarilor de tot felul