&bdquo
Bugetele statelor Uniunii Europene” reprezinta o lucrare care, prin cele cinci capitole ale sale, reflecta comparativ aspecte privind bugetul si planificarea bugetara la nivelul Uniunii Europene, procedura parlamentara de adoptare a proiectului de buget in statele membre ale Uniunii Europene, procedura parlamentara privind adoptarea legilor bugetare anuale in Romania, cat si procedura de control parlamentar al executiei bugetare in statele membre ale Uniunii Europene.
Demersul autorului constituie o sursa de informare privind problematica adoptarii bugetului si a executiei bugetare din statele membre ale Uniunii Europene, utila publicului interesat de acest domeniu complex..
In acest cadru extins, procedura bugetara, reglementata de Constitutie si/sau legi specifice/regulamente parlamentare, variaza de la stat la stat, fiind influentata de echilibrul politic, de traditii, de asteptarile actorilor politici si ale cetatenilor.
Parlamentul are dreptul de a analiza, dezbate, amenda si adopta/respinge proiectul bugetului national propus de Executiv.
In majoritatea sistemelor politice, Executivul are rolul primar in elaborarea proiectului de buget anual si in prezentarea acestuia la Parlament. &bdquo
Bugetele statelor Uniunii Europene” reprezinta o lucrare care, prin cele cinci capitole ale sale, reflecta comparativ aspecte privind bugetul si planificarea bugetara la nivelul Uniunii Europene, procedura parlamentara de adoptare a proiectului de buget in statele membre ale Uniunii Europene, procedura parlamentara privind adoptarea legilor bugetare anuale in Romania, cat si procedura de control parlamentar al executiei bugetare in statele membre ale Uniunii Europene