In evolutia literaturii romane se poate vorbi despre "momentul Rebreanu". - Daniel Vighi.
Militarul de profesie care dormita in dosul incapacitatilor si leneviei sale tihnite il va arunca mai pe urma - in vremurile razboiului - in bratele unui destin nou.
Magulit si inaltat in ochii concetatenilor, prin titlul de sublocotenent in rezerva, David Pop isi descopera o vocatie de care nu se stia capabil.
Si doar ca sa se poata infatisa nasaudenilor intr-o lumina favorabila se apuca el si "trece cu bine" examenul de ofiter.
Manat de ambitia tatalui sau - un taran darz si muncitor - petrece ani multi prin universitate fara sa treaca examenele.
Zbuciumarile nu-i plac lui David Pop si nu-i place nici munca.
Viata lui se suprapune unui fel de a fi care-l va plasa anonim si confundabil in provincia musiliana a omului fara insusiri.
Inainte de razboi, David Pop duce o viata tihnita, lipsita de intamplari capabile sa-l scoata dintr-o inertie molateca si indiferenta.
Deosebiri sunt, insa, destule.
In nuvela Calvarul , destinul lui David Pop rezuma anticipativ conflictele de constiinta ale lui Apostol Bologa din romanul Padurea spanzuratilor.
Pentru a pune in valoare contributia romancierului, nuvelistului, dramaturgului si publicistului Liviu Rebreanu am construit o serie de autor care subsumeaza carti foarte cunoscute, precum: Ion , Rascoala , Padurea spanzuratilor , Ciuleandra , Adam si Eva , Gorila , dar si mai putin circulatele titluri: Amandoi , Craisorul , Jar , Metropole , Teatru , Calvarul .
In evolutia literaturii romane se poate vorbi despre "momentul Rebreanu"