Capcana perfectiunii. - Thomas Curran Traducere din limba engleza de Alexandra Stoica..
Motivul pentru care suntem atat de nesiguri la locul de munca este acelasi pentru care suntem presati pana la limita suportabilitatii de scoli, facultati si parinti-elicopter sau pentru care le dam voie agentilor agresivi de publicitate sa ne faca sa ne simtim atat de inadecvati: traim intr-o economie care are nevoie sa creasca mai mult decat avem noi nevoie pentru a ne simti multumiti. - Thomas Curran Daca ne gandim mai bine la nesiguranta raspandita si cvasipermanenta pe care o simtim cu totii, vom observa ca totul este intr-adevar conectat.
In aceasta cultura, acest comportament hiperprotector este modul prin care parintii le arata copiilor ca ii iubesc si ca le pasa foarte mult de sansele lor in viata.
Scopul ei? Sa asigure succesul copilului sau intr-o meritocratie extrem de competitiva.
Munca depusa de acest parinte-elicopter este adesea neobosita.
Ei directioneaza si redirectioneaza constant copilul, il forteaza intr-un mod anxios, cicalitor, agresiv, lasandu-i putine sanse sau chiar nicio posibilitate de a-si urmari interesele personale.
Acestia sunt mamele si tatii hiperprezenti in viata copiilor lor, indeosebi atunci cand vine vorba de educatie.
Este usor sa ghicim care sunt agentii psihologici ai culturii meritocratice: parintii-elicopter.
Prelegerea TED despre perfectionism pe care a tinut-o a fost urmarita de peste trei milioane de oameni.
A realizat un studiu despre perfectionism.
Thomas Curran este profesor de psihologie la London School of Economics si autorul unui studiu in care compara perfectionismul de-a lungul mai multor generatii.
In volumul de fata, Thomas Curran, folosind deopotriva surse de date formale si informale - rezultatele unor studii psihologice, insemnari ale unor cazuri clinice, date de ordin economic si teorii psihanalitice si sociologice explica ce este cu adevarat perfectionismul, cum ne afecteaza, cat de repede si din ce motive evolueaza in prezent si ce putem face pentru a ne elibera din Capcana lui.
Sub presiunea unei combinatii intre competitia intensa de la locul de munca, vanatoarea de diplome si certificari, comparatia cu ceilalti din mediul online.
Perfectionismul s-a instalat in noi sub forma unei nesigurante persistente si de nezdruncinat, iar burnoutul si depresia au atins niveluri record.
Puterea de a fi suficient de buni intr-o lume care cere mereu mai mult Traim intr-o cultura tesuta din fantezii perfectioniste care, prin imagini ale unor vieti perfecte ce radiaza din panouri publicitare, ecrane de cinema, televizoare, reclame si pagini ale retelelor de socializare ne invata ca, daca am fi perfecti, am duce o viata fericita si plina de succes si ca totul s-ar prabusi daca ne-am indeparta prea mult de acest ideal.
Capcana perfectiunii